wtorek, 28 czerwca 2016

Dal z bakłażana

Dal czyli ogólne określenie w kuchni indyjskiej na warzywa strączkowe i na potrawy z ich użyciem.
Ja do swojego curry dodałam kukurydzę i ciecierzycę, efekt wyszedł znakomity, polecam.
Potrawa z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie".
Jak napisał Jamie: Jeśli dobrze ugotujesz tą potrawę i doprawisz ją szczyptą miłości, otrzymasz pyszną, niezwykle tanią potrawę.
Zaczynamy gotować?
Dal z bakłażana.

                 
                       Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kawałki imbiru wielkości kciuka
  • 4 łyżki czerwonej pasty curry
  • olej arachidowy
  • 1 puszka kukurydzy gotowanej na parze - 425 ml
  • 1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze - 425 ml
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej bez soli 
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 świeża papryczka chili
  • kilka świeżych liści curry
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
Piekarnik rozgrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Bakłażana pokroiłam na kawałki, takie ok. 3 cm.
Przełożyłam bakłażana do naczynia żaroodpornego o wysokich ściankach.
Dodałam do niego pokrojony w plasterki czosnek, straty na tarce imbir, pokrojoną w plastry cebulę, dodałam pastę curry i wlałam ok. 50 ml oleju arachidowego.
Całość dokładnie wymieszałam i piekłam przez 20 - 25 minut aż warzywa skarmelizowały się.
3/4 upieczonych warzyw przełożyłam do garnka, resztę zostawiłam w naczyniu i wsunęłam do stygnącego już piekarnika.
Postawiłam garnek z warzywami na ogniu, dodałam kukurydzę, ciecierzycę, dodałam przyprawę warzywną i wlałam 600 ml wody.
Gotowałam całość ok. 1 godziny na wolnym ogniu aby smaki powoli się przenikały.
Jeśli potrawa za bardzo gęstnieje wystarczy dolewać wody.
Ryż wsypałam do garnka, zalałam 2 szklankami wody, osoliłam szczyptą soli i gotowałam jakieś 12 minut.
Chili pokroiłam drobno, włożyłam na niedużą patelnię, dodałam nasiona gorczycy oraz liście curry i zalałam wszystko olejem arachidowym.

Smażyłam chwilę aż warzywa stały się chrupiące.
Podałam dal na sypkim ryżu a na wierzchu ułożyłam upieczone warzywa i polałam całość olejem smakowym z chili.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Bez Lilak

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger