Dodatek żurawiny działa leczniczo na nasz układ moczowy a dodatek sera sprawia że chleb jest bardzo aromatyczny i smakowity.
Polecam bardzo serdecznie.
Chleb pszenno - gryczany z serem i żurawiną.
Składniki: forma 31 x 14
- 500 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki gryczanej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 80 g sera queso iberico
- 30 g świeżych drożdży
- 520 ml wody
- garść żurawiny
- czarny sezam do posypania
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski wsypałam obie mąki, sól i cukier, wymieszałam.
Ser starłam na tarce jarzynowej i dodałam do mąki, wymieszałam.
Dodałam teraz żurawinę i wlałam wodę z drożdżami i całość dobrze wymieszałam.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
Wyrównałam wierzch, spryskałam wodą i posypałam czarnym sezamem.
Chleb pozostawiłam do wyrastania na około godzinę, chleb ma wyrosnąć do wysokości foremki.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Daktyle wprost z drzewa |
4 komentarze
Wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńTwoje chlebki zawsze mnie zachwycają:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńA już pieczesz Reniu?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.