Wystarczy tofu wcześniej zamarynować aby cieszyć się jego pysznym smakiem.
Ryż azjatycki który zakupiłam to ryż basmati który ma niesamowity zapach i gotuje się błyskawicznie, 10 minut i ryż na sypko gotowy.
Polecam nie tylko wegetarianom.
Azjatycki ryż z tofu i sezamem.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 op. pasty azjatyckiej tom kha
- 1,5 szklanki wody
- 300 g tofu naturalnego
- 100 ml sosu sojowego
- olej rzepakowy
- 3 - 4 łyżki kiełków rzodkiewki
- 2 - 3 łyżki prażonego białego sezamu
- 1/2 pęczka bazylii tajskiej
Wodę wymieszałam z pastą tom kha i zalałam nią ryż, gotowałam 10 minut aż ryż był sypki i al'dente.
Sezam uprażyłam na suchej patelni.
Tofu wraz z marynatą usmażyłam na oleju rzepakowym.
Podałam ryż z kostkami tofu, posypałam prażonym sezamem, kiełkami rzodkiewki oraz posiekaną bazylią tajską.
Smacznego.
Przepis kuchni azjatyckiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Czubajka kania |
4 komentarze
Pyszne jedzonko!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńCoisas deliciosas.
OdpowiedzUsuńUm abraço.
Andarilhar
Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.