Ja zajadałam ze smakiem i gorąco ją polecam.
Zupa jest bardzo treściwa i aromatyczna, w sam raz na obiad.
Jak przystało na Romów i tabory cygańskie musiało być pożywnie i treściwie.
Zachęcam do spróbowania.
Zupa cygańska.
Składniki:
- 300 g chudego boczku
- 4 duże ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 litra wody
Teraz przełożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 10 minut.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do garnka.
Dodałam również posiekany czosnek.
Gotowałam zupę do miękkości ziemniaków.
Następnie dodałam do zupy fasolę czerwoną wraz z zalewą oraz osączony groszek.
Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
Przyprawiłam zupę solą i pieprzem do smaku, dodałam łyżkę suszonego majeranku i gotowałam jeszcze 5 minut.
Smacznego.
Przepis kuchni Romów.
"Podróże małe i duże"
Prymule vel pierwiosnki |
6 komentarze
Oj zjadłabym taką zupkę :) Wielce zachęcająco mruga do mnie z tego talerza :D
OdpowiedzUsuńDo mnie też mrugała, polecam Asiu do wypróbowania.
Usuńto trochę lżejsza wersja meksykańskiej. Pyszna zupka, kiedyś wypróbuję przepis;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, polecam do wypróbowania.
UsuńPyszna zupka mniam mniam 😆
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, jest pyszna i pachnąca.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.