piątek, 27 maja 2016

Zupa cygańska

Pyszną, pożywną zupę mam dla wszystkich, dla małych i dużych.
Ja zajadałam ze smakiem i gorąco ją polecam.
Zupa jest bardzo treściwa i aromatyczna, w sam raz na obiad.
Jak przystało na Romów i tabory cygańskie musiało być pożywnie i treściwie.
Zachęcam do spróbowania.
Zupa cygańska.

               
                     Składniki:
  • 300 g chudego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 litra wody
Boczek, cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni.
Teraz przełożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 10 minut.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, dołożyłam do garnka.
Dodałam również posiekany czosnek.
Gotowałam zupę do miękkości ziemniaków.
Następnie dodałam do zupy fasolę czerwoną wraz z zalewą oraz osączony groszek.
Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy.
Przyprawiłam zupę solą i pieprzem do smaku, dodałam łyżkę suszonego majeranku i gotowałam jeszcze 5 minut.
Smacznego.
Przepis kuchni Romów.
"Podróże małe i duże"
Prymule vel pierwiosnki

6 komentarze

  1. Oj zjadłabym taką zupkę :) Wielce zachęcająco mruga do mnie z tego talerza :D

    OdpowiedzUsuń
  2. to trochę lżejsza wersja meksykańskiej. Pyszna zupka, kiedyś wypróbuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka mniam mniam 😆

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger