Wystarczy codziennie zajadać ten owoc a uchronimy organizm od mnóstwa nieprzyjemnych rzeczy np. od przeziębienia.
Pomysł na to trifle zaczerpnęłam z gazety "Jamie", wydawanej przez Jamiego Olivera.
Powiem że deser ten stał się moim ulubionym, polecam zatem i Wam.
Trifle wg Jamiego Olivera.
Składniki:
- 1 awokado
- 2 limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 kopiaste łyżki płatków owsianych
- 50 ml mleka - może być roślinne
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 pokrojony banan
- 2 łyżki kakao
- 50 g mieszanki orzechów - migdały, nerkowce, orzechy brazylijskie
- 2 łyżki jagód goji
- 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Awokado przekroiłam na pół i wyjęłam pestkę.
- Łyżeczką wyjęłam miąższ i włożyłam do blendera, dodałam sok z limonek, płatki owsiane, ekstrakt waniliowy, mleko, syrop klonowy oraz banana i zmiksowałam całość na puszysty krem.
- Rozłożyłam połowę masy do 2 szklaneczek.
- Do reszty masy dosypałam kakao i ponownie zmiksowałam.
- Masę kakaową rozłożyłam na masę waniliową.
- Wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Orzechy podprażyłam na suchej patelni a potem posiekałam.
- Na masę kakaową ułożyłam jogurt naturalny a na wierzch posypałam orzechami i jagodami goji.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Kwitnąca wiśnia |
4 komentarze
Wygląda apetycznie ale wśród składników jest jogurt, mleko.
OdpowiedzUsuńwięć nie skorzystam.
Pozdrawiam:)
Lusiu przecież wystarczy zamienić mleko na roślinne i jogurt także i gotowe, nigdy nie używasz mleka sojowego czy kokosowego?
UsuńWygląda przepysznie :) Idealny deser na ciepłe dni :)
OdpowiedzUsuńLekki, a zimny smakuje wybornie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.