sobota, 7 maja 2016

Szynka w sosie teriyaki

Pysznego mięsa zawsze chętnie spróbuję i nie pogardzę.
Ta szyneczka może być podana do obiadu albo jako wędlina na chleb. 
Aromatyczna, soczysta, krucha godna polecenia.
Szynka w sosie teriyaki.



                Składniki:
  • 1,5 kg mięsa od szynki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu słodko - ostrego


Oba sosy wlałam do miseczki, dodałam miód płynny i wymieszałam.
Mięso umyłam i osuszyłam, potem natarłam je marynatą i odstawiłam na 4 - 5 godzin.
Najlepiej zrobić to na całą noc.
Piekłam szynkę w piekarniku nagrzanym do 150 C razem z marynatą z przykryciem przez godzinę a potem zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze godzinę polewając mięso sosem który się utworzył.
Po upieczeniu pozostawiłam mięso na 30 minut aby "odpoczęło" a sos przelałam do garnka i odparowałam tak aby powstał esencjonalny sos.
Ja podałam z pieczonym wężymordem.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne fiołki

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger