Ta szyneczka może być podana do obiadu albo jako wędlina na chleb.
Aromatyczna, soczysta, krucha godna polecenia.
Szynka w sosie teriyaki.
Składniki:
- 1,5 kg mięsa od szynki
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki sosu słodko - ostrego
Oba sosy wlałam do miseczki, dodałam miód płynny i wymieszałam.
Mięso umyłam i osuszyłam, potem natarłam je marynatą i odstawiłam na 4 - 5 godzin.
Najlepiej zrobić to na całą noc.
Piekłam szynkę w piekarniku nagrzanym do 150 C razem z marynatą z przykryciem przez godzinę a potem zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze godzinę polewając mięso sosem który się utworzył.
Po upieczeniu pozostawiłam mięso na 30 minut aby "odpoczęło" a sos przelałam do garnka i odparowałam tak aby powstał esencjonalny sos.
Ja podałam z pieczonym wężymordem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne fiołki |
1 komentarze
Pyszne mięsko Dorotko :-)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.