Polecam na wiosnę taki zielony mix na talerzu, a oczy cieszą się na sam widok.
Chrupiący jarmuż, pieczarki i kremowy makaron to jest to co trzeba spróbować.
Polecam wszystkim smakoszom makaronów.
Szpinakowy makaron z chrupiącymi pieczarkami i jarmużem.
Składniki:
- 100 g jarmużu bez łodyżek
- oliwa do jarmużu
- sól morska do jarmużu
- 250 g brązowych pieczarek
- 250 g białych pieczarek
- 2 duże boczniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- kilka gałązek tymianku
- garść listków oregano
- 200 g makaronu pappardelle szpinakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2 - 3 łyżki listków trybuli
Najpierw zrobiłam czipsy z jarmużu.
Umyłam i osuszyłam jarmuż, rozłożyłam go na papierze do pieczenia dużej blaszki, skropiłam oliwą i posypałam grubą solą morską.
Suszyłam w piekarniku nagrzanym do 150 C z termoobiegiem przez 15 minut.
Pieczarki i boczniaki oczyściłam, pokroiłam w plastry.
Boczniaki podsmażyłam na łyżce masła klarowanego na złoty kolor aż były chrupiące, posypałam solą borowikową i listkami oregano.
Pieczarki podsmażyłam na łyżce masła klarowanego z gałązkami tymianku aż zrobiły się złote i chrupiące.
Na patelnię gdzie smażyły się pieczarki dodałam sos rybny, sojowy i ostrygowy i chwilę smażyłam.
Makaron ugotowałam al'dente.
Ułożyłam makaron na talerzu, na nim ułożyłam pieczarki, paski chrupiących boczniaków oraz listki jarmużu.
Całość posypałam trybulą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Obraz - Prymule |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.