Kwiaty bzu jeszcze są na krzakach więc zrywajcie by cieszyć się potem pysznym aromatem bzu w deserach, lodach czy herbatce.
Polecam gorąco bo jest tego wart.
Syrop w zależności od koloru kwiatów jest przeźroczysty lub lekko fiołkowy a mój jest wyjątkowo piękny kolorystycznie, miałam bez pięknego koloru.
Syrop z bzu lilaka.
- 4 - 5 kwiatostanów bzu lilaka mocno pachnącego
- 500 ml wody
- 300 g cukru trzcinowego
- 1 cytryna
Przygotowanie syropu:
- Kwiaty należy zbierać daleko od szos, dróg i spalin.
- Kwiatostany jeszcze na gałązce umyłam pod prysznicem, osuszyłam a potem obrałam kwiatki do garnka.
- Obierałam same kwiatki, jednak można dodać zielone szypułki czy kawałki kory bo dobrze wpływają na wątrobę jednakże syrop będzie miał lekką goryczkę.
- Kwiatki skropiłam sokiem z cytryny aby zachować piękny kolor a dodatkowo lekko zakwasić syrop.
- Teraz kwiatki zalałam gorącą ale nie wrzącą wodą,
- najlepiej wodę zagotować i tak jak ja otworzyłam czajnik aby lekko przestygła i po 10 minutach zalałam kwiatki.
- Przykryłam garnek pokrywką i zostawiłam do następnego dnia.
- Potem odcedziłam kwiatki lekko je wyciskając.
- Do przecedzonego syropu dodałam cukier i podgrzewałam do 70 C, syrop wtedy lekko mruga ale nie gotuje się.
- Przelałam syrop do butelki na bieżące wykorzystanie.
- Jeśli jednak chcecie przechowywać przez zimę wystarczy przelać syrop do słoiczków i mocno zakręcić.
- Syrop jest bardzo aromatyczny i doskonały do deserów.
Przepis Gosia - Trochę inna cukiernia
"Podróże małe i duże"
Bez lilak |
12 komentarze
Masz widocznie późne odmiany, u mnie już po lilaku. Przepis zapisałam do przyszłego roku.
OdpowiedzUsuńU mnie w okolicach Łodzi lilaku wszędzie jeszcze mnóstwo a gdzie Ty mieszkasz?
UsuńA ja nigdy bzu nie używałam w kuchni może czas to zmienić:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńSpróbuj bzu Reniu jest wyborny.
UsuńMuszę sprawdzić czy w ogrodzie jeszcze kwitną kolorowe lilaki.Jak będą to zrobię taki syrop.
OdpowiedzUsuńBiały bez zakwita później więc jest jeszcze bardzo piękny. Inne jeszcze do nich nie dotarłam.
Pozdrawiam:)
O tak biały będzie ok, pachnie wybornie i będzie przeźroczysty ale pyszny.
UsuńJak smakuje taki syrop? Nie wiedziałam, że z lilaka można, dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie, słodki ale taki jest syrop i w zależności od tego jak mocno pachniał bez, fajnie żeby był jak najwięcej aromatyczny bo odda cały zapach wodzie. Pachnie bzem, jest cudowny.
UsuńZafascynowałaś mnie tym pomysłem. Bzu w mojej kuchni jeszcze nie wykorzystywałam. Kusisz mnie strasznie, żeby wybrać się na łowy :)
OdpowiedzUsuńAsiu jeszcze zdążysz, zrywaj i rób.
UsuńCzy można pić go z wodą?
OdpowiedzUsuńTak, można jest aromatyczna i pyszna, własnie popijamy z mężem.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.