Szybkie w wykonaniu, smaczne, pełne kolorów i znikają zdecydowanie za szybko.
Zróbcie sobie dużo bo będą smakowały.
Polecam gorąco.
Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym.
Składniki:
Sajgonki:
- paczka papieru ryżowego 23 x 23
- 500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
- 2 garście kiełków słonecznika
- 3/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
- kilka łyżek młodego imbiru marynowanego
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek cukru pudru
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 3 łyżki wody
- 1/4 strąka czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka starta z limonki
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
Najpierw zamarynowałam mięso w sosie sojowym i odstawiłam na 2 godziny.
Można to zrobić dnia poprzedniego.
Potem usmażyłam mięso wraz z marynatą na patelni do miękkości bez tłuszczu.
Mięso zostawiłam aby odpoczęło po czym porwałam je na kawałki.
Teraz sos: cukier puder, ocet ryżowy oraz wodę zagotowałam.
Do przestudzonego sosu dodałam drobniutko pokrojoną paprykę, starty na tarce czosnek, sok z pomarańczy, sos ostrygowy oraz skórkę otartą z limonki, wymieszałam.
Papier ryżowy wyjęłam na blat, posmarowałam letnią wodą i na środek nałożyłam kawałki mięsa, kiełki, imbir i oliwki
i zwinęłam tak jak się zwija gołąbki.
I tak zwijałam sajgonki aż wyczerpały się składniki.
Smażyłam sajgonki na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Podałam z sosem słodko - kwaśnym.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne róże |
1 komentarze
Smakowite:)))zawsze kiedy do Ciebie zaglądam dostaje weny kulinarnej:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.