Placuszki dobre również na podwieczorek czy deser.
Ja podałam z dżemem z truskawek ale tutaj pełna dowolność.
Uwielbiam takie małe i puchate placuszki, polecam.
Puchate placki na kefirze.
Składniki:
- 200 g kefiru
- 2 jaja
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju
- dżem truskawkowy
Do miski wlałam kefir, dodałam jaja i wymieszałam.
Teraz dodałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie wymieszałam tworząc jednolite i gładkie ciasto.
Na koniec dodałam do ciasta olej i dokładnie wymieszałam.
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nakładałam porcje ciasta i smażyłam na niewielkim ogniu aż się zrumieniły z obu stron.
Podałam z dżemem truskawkowym.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wiosenny zestaw |
2 komentarze
Takie smażone cudeńka to ja lubię :) Kop pozytywnej energii i pysznego smaku z samego rana :)
OdpowiedzUsuńPyszna energia z rana jest jak łyk świeżego powietrza, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.