Możecie ser zakupić np. w Lidlu, często bywa.
Pierogi kefirowe czyli ciasto robione na bazie kefiru, bardzo delikatne i wyborne w smaku, warto spróbować.
Dodatek orzechowej rukoli i sera limburskiego nadaje pierożkom wyrazistego smaku.
Zachęcam do lepienia.
Pierogi kefirowe z rukolą i serem limburskim.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650 + do podsypywania
- 400 ml kefiru
- 100 - 150 g sera limburskiego
- garść rukoli
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól do smaku
- 3 - 4 łyżki posiekanej rukoli
Jeśli się bardzo lepi do blatu i rąk wystarczy podsypać je mąką, nie za dużo jednak aby ciasto nie było twarde.
Ser pokroiłam w kostkę a rukolę umyłam i osuszyłam.
Ja pierogi lepiłam przy użyciu pierogarnicy, czyli rozwałkowałam ciasto na placek, przykryłam pierogarnicę, nałożyłam farsz, trochę sera i rukoli i przykryłam drugim płatem ciasta.
Przewałkowałam wałkiem do ciasta, aby pierogi przeleciały przez formę.
Można oczywiście rozwałkować placek, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi.
Zagotowałam wodę z solą i jak zawrzała wkładałam pierogi, nie za dużo na raz aby się nie posklejały.
Po wypłynięciu gotowałam 1 - 2 minuty.
Składniki sosu wymieszałam i schłodziłam.
Podałam pierogi polane sosem jogurtowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
O zachodzie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.