niedziela, 8 maja 2016

Pieczony wężymord

Wężymord albo skorzonera pyszne warzywo korzeniowe dawno zapomniane a jakże pyszne i zdrowe.
Dziś podaję ją pieczoną, lekko chrupiącą i pyszną.
Fantastycznie nadaje się  jako dodatek do obiadu ale jako samodzielne danie też jest ok, sycące i treściwe.
Polecam gorąco. 
Pieczony wężymord.
             
               Składniki:
  • 4 korzenie wężymordu ok. 500 g 
  • woda
  • sok z 1 cytryny
  • olej 
  • sól borowikowa
Korzenie wężymordu obrałam ze skóry.
Pamiętajcie jednak aby robić to w rękawiczkach ponieważ wytwarza on mleczko które jest lepkie i po kilku chwilach brudzi na czarno wszystko w pobliżu.
Po obraniu i umyciu korzenie włożyłam do miski z zimną wodą do której wcisnęłam sok z cytryny.
Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu korzeni.
Naczynie do zapiekania skropiłam olejem rzepakowym, ułożyłam korzenie wężymordu, ponownie skropiłam olejem, posypałam solą borowikową - można użyć każdej innej i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Po tym czasie wężymord jest gotowy do podania.
Wężymord nazywany jest także "polskim szparagiem".
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Begonie

2 komentarze

  1. Wężymord? Jak spojrzałam na fotkę myślałam, że to pietruszka...Nie słyszałam o takim korzeniu. Musi chyba smakować... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wężymord czyli skorzonera to bardzo staropolskie warzywo tylko trochę zapomniane, czas je odurzyć.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger