Będzie szybko, smacznie i śniadaniowo, na piknikach taka pasta to skarb i nie tylko na grillach czy piknikach, ja po prostu zjadłam na śniadanie, było pysznie.
Monia zaproponowała pastę wiosenną, sezonową, no to siekamy.
Pasta z jajek, szparagów i botwinki.
Składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 5 zielonych szparagów
- 1 cebulka dymka ze szczypiorem
- 5 - 6 liści botwinki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżki majonezu
- sól morska
- pieprz
- 1 liść chrzanu
- 1 łyżeczka chrzanu
Szparagi umyłam i odłamałam zdrewniałe końce.
Umyłam listki i łodyżki botwinki.
Jaja ugotowałam na twardo, wystudziłam i obrałam ze skorupek.
W garnku zagotowałam wodę z solą i cukrem i 3 minuty blanszowałam szparagi i botwinkę, potem je odcedziłam, ostudziłam i drobno pokroiłam.
Posiekałam jaja, cebulę dymkę wraz ze szczypiorem, dodałam posiekane szparagi i botwinę oraz posiekany liść chrzanu.
Wymieszałam wszystko, dodałam majonez, chrzan, sól i pieprz, oliwę i ocet balsamiczny i jeszcze raz wymieszałam.
Zajadałam z bułką z czosnkiem niedźwiedzim, pyszne było, polecam.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Moni.
Pasty na blogach:
Szóste niebo
Moje domowe kucharzenie
Kolorowy talerz
Życie zaczyna się w kuchni
Grunt to przepis!
Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Majowe mgły "ogrodników" |
17 komentarze
Lubię do chleba, bułeczek wszystkie rodzaje past.
OdpowiedzUsuńWypróbuje Twój przepis.
Pozdrawiam:)
Napisz czy smakowało?
UsuńPyszna pasta,same ulubione składniki. Ja swoją na jutrzejsze śniadanie bede robiła :)
OdpowiedzUsuńBędzie Wam smakowało na bank.
UsuńWygląda smakowicie :). Bardzo lubimy pasty do kanapek :)
OdpowiedzUsuńEwo i my je uwielbiamy.
UsuńZnów pysznie i wyjątkowo:))Pozdrawiam serdecznie i udanego weekend:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i jaka piękna bułeczka... Dzięki za wspólne chwile w kuchni.
OdpowiedzUsuńI ja pięknie dziękuję.
UsuńMuszę wypróbowac kiedyś ze szparagami..dzięki..i do następnego.
OdpowiedzUsuńPowiem że szparagi fajnie chrupią pod zębem i jest super, dzięki Bożka.
UsuńBardzo apetyczne śniadanko! dzięki za miłą zabawę :)
OdpowiedzUsuńŚniadanko najlepsze na wiosenny poranek, dzięki Ninka.
UsuńPrzesmacznie sezonowo posiekałaś :D Dzięki za wspólne śniadaniowanie! :D
OdpowiedzUsuńSiekałam i pożerałam, takie pyszności są zdradzieckie i uwielbiam je hi hi. Dzięki Asiu.
UsuńTakie pasty są przepyszne:-) Dzięki za wspólne śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.