piątek, 27 maja 2016

Pasta z jajek, szparagów i botwinki

W tym tygodniu Wypiekanie na śniadanie przypadło w długim majowym weekendzie co nie oznacza że nie gotujemy.
Będzie szybko, smacznie i śniadaniowo, na piknikach taka pasta to skarb i nie tylko na grillach czy piknikach, ja po prostu zjadłam na śniadanie, było pysznie.
Monia zaproponowała pastę wiosenną, sezonową, no to siekamy.
Pasta z jajek, szparagów i botwinki.

                   
                  Składniki:
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 5 zielonych szparagów
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • 5 - 6 liści botwinki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki  majonezu
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 liść chrzanu
  • 1 łyżeczka chrzanu

Szparagi umyłam i odłamałam zdrewniałe końce.
Umyłam listki i łodyżki botwinki.
Jaja ugotowałam na twardo, wystudziłam i obrałam ze skorupek.
W garnku zagotowałam wodę z solą i cukrem i 3 minuty blanszowałam szparagi i botwinkę, potem je odcedziłam, ostudziłam i drobno pokroiłam.
Posiekałam jaja, cebulę dymkę wraz ze szczypiorem, dodałam posiekane szparagi i botwinę oraz posiekany liść chrzanu.
Wymieszałam wszystko, dodałam majonez, chrzan, sól i pieprz, oliwę i ocet balsamiczny i jeszcze raz wymieszałam.
Zajadałam z bułką z czosnkiem niedźwiedzim, pyszne było, polecam.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Moni.
Pasty na blogach:
Szóste niebo
Moje domowe kucharzenie
Kolorowy talerz
Życie zaczyna się w kuchni 
Grunt to przepis!
Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Majowe mgły "ogrodników"

17 komentarze

  1. Lubię do chleba, bułeczek wszystkie rodzaje past.
    Wypróbuje Twój przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna pasta,same ulubione składniki. Ja swoją na jutrzejsze śniadanie bede robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :). Bardzo lubimy pasty do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znów pysznie i wyjątkowo:))Pozdrawiam serdecznie i udanego weekend:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie i jaka piękna bułeczka... Dzięki za wspólne chwile w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbowac kiedyś ze szparagami..dzięki..i do następnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem że szparagi fajnie chrupią pod zębem i jest super, dzięki Bożka.

      Usuń
  7. Bardzo apetyczne śniadanko! dzięki za miłą zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przesmacznie sezonowo posiekałaś :D Dzięki za wspólne śniadaniowanie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siekałam i pożerałam, takie pyszności są zdradzieckie i uwielbiam je hi hi. Dzięki Asiu.

      Usuń
  9. Takie pasty są przepyszne:-) Dzięki za wspólne śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger