Ja bym powiedziała że jeszcze pyszniej, spróbujcie zresztą sami.
Pastę znalazłam u Marty Dymek, a wiec jest całkowicie wegańska.
Pasta z ciecierzycy i cebuli czerwonej.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- pół dużej czerwonej cebuli
- dwie łyżki octu balsamicznej
- 100 ml oliwy + klika łyżek
- 4 suszone pomidory
- mała garstka liści świeżej bazylii i świeżego rozmarynu
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Cebulę pokroiłam w piórka.
Na małej patelni rozgrzałam kilka łyżek oliwy i podsmażyłam na małym ogniu cebulę.
Smażyłam jakieś 3 minuty aż zmiękła.
Wlałam na patelnię ocet balsamiczny i dusiłam jeszcze 4 - 5 minut.
Opłukaną ciecierzycę, uduszoną cebulę, pomidory, bazylię i świeże igiełki rozmarynu włożyłam do miski, dodałam czosnek,
sól i pieprz oraz wlałam oliwę i blenderem ręcznym zmiksowałam na gładką pastę.
Gotowe, zachęcam do próbowania.
Smacznego.
Przepis Marta Dymek.
"Podróże małe i duże"
Śniedek |
2 komentarze
Fajne smaki, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.