Kremowa wątróbka i ulubione naleśniki to znakomity obiad dla wszystkich małych i dużych.
Zachęcam do spróbowania, to był dobry pomysł aby te składniki połączyć.
Naleśniki z wątróbką wieprzową.
Składniki:
Ciasto: ( 6 dużych naleśników )
- 180 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 500 ml mleka
- 2 cebule
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- sól morska
- olej rzepakowy do smażenia
- trybula do podania
Wątróbkę dzień wcześniej zalałam mlekiem i tak pozostawiłam na 12 godzin.
Ciasto naleśnikowe.
Najpierw ubiłam jaja ze szczyptą soli.
Mleko wymieszałam z mąką i dodałam ubite jaja, wymieszałam.
Ciasto odstawiłam na 30 minut aby "odpoczęło".
Potem usmażyłam 6 naleśników.
Wątróbkę osączyłam z mleka, osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Pokroiłam ją na plastry.
Jabłko i gruszkę obrałam i pokroiłam na cząstki a cebulę pokroiłam w piórka.
Na rozgrzanym oleju smażyłam plastry wątróbki z każdej strony do zrumienienia, soląc ją dopiero na patelni aby nie była twarda.
Usmażoną wątróbkę zdjęłam z patelni na talerz.
Pokroiłam w kostkę.
Na patelnię włożyłam teraz cebulę i smażyłam 10 minut po czym dodałam jabłko i gruszkę, wlałam 1/2 szklanki wody i smażyłam tak długo aż owoce się rozpadły a cebula skarmelizowała.
Powstałym sosem posmarowałam naleśniki i ułożyłam na nim wątróbkę,
zwinęłam naleśniki w rulon i polałam resztą sosu.
Ułożyłam nadziane naleśniki w naczyniu do zapiekania i włożyłam na 20 minut do nagrzanego do 150 C piekarnika.
Na talerzu posypałam listkami trybuli.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Feeria barw na niebie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.