Polecam gorąco i dla tych co kochają łososia, a jest ich niemało.
Tak się objadłam że aż nie powinnam.
Ale czasami tak to jest jak coś nam smakuje, teraz trzeba pobiegać, poćwiczyć i będzie ok.
No ale najważniejsze są tu naleśniki i na nie zapraszam.
Skandynawskie naleśniki z łososiem.
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 gałązki tymianku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 świeżego wężowego ogórka
- 8 plastrów wędzonego łososia
- 75 g musztardy
- 50 g miodu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Natkę i tymianek umyłam i osuszyłam, posiekałam.
- Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
- Jaja ubiłam z solą.
- Mąkę wymieszałam z mlekiem i dodałam masę jajeczną.
- Potem dodałam posiekane zioła i zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Odstawiłam ciasto na 15 minut.
- Koperek umyłam i osuszyłam, odłożyłam 2 gałązki do przybrania a resztę posiekałam.
- Ogórka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
- Musztardę wymieszałam z miodem i posiekanym koperkiem.
- Na patelni 24 cm usmażyłam 6 naleśników lekko oliwiąc patelnię.
- Naleśniki smażyłam po ok. 2 minuty z każdej strony, są dość grube jak na naleśniki.
- Każdy naleśnik złożyłam na cztery a na wierzchu ułożyłam plastry łososia, plastry ogórka, gałązki koperku i polałam musztardowym sosem.
Smacznego.
Przepis kuchni skandynawskiej.
"Podróże małe i duże"
Mleczna łąka |
3 komentarze
Wyglądają bardzo smakowicie! Piękne :)
OdpowiedzUsuńPyszne takie wytrawne naleśniki:-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, na obiad znakomita propozycja.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.