czwartek, 12 maja 2016

Najszybszy barszcz czerwony

Pomysł na ten barszcz zaczerpnęłam od Iwony Zasuwy i jej Smakoterapii.
Pomysł jest tak prosty i banalny, natomiast smak barszczu głęboki i wykwintny.
Polecam wszystkim do wypróbowania.
Cały problem polega na wyciśnięciu soku a poza tym to już moment.
Najszybszy barszcz czerwony.

                 
Składniki:
  • 4 - 5 surowych buraków
  • 3 - 4 jabłka
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta kozieradki
  • 3 łyżki soku z kiszonych ogórków
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 300 ml wody
  • oliwa 

Przygotowanie barszczu:
  • Z jabłek i buraków wycisnęłam sok - ja przy pomocy sokowirówki ale tutaj jak chcecie i jakie urządzenie macie.
  • Można nawet zetrzeć warzywa i owoce na tarce i przecisnąć przez gazę.
  • Sok wlałam do garnka, dolałam wodę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, przyprawy i zagotowałam.
  • Nie gotujcie bo sok straci swoje właściwości.
  • Teraz doprawiłam do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny i wodą z kiszonych ogórków oraz majerankiem.
  • Podałam do krokietów, ale smakuje wybornie do napicia po prostu.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Góry Sierra Nevada

2 komentarze

  1. Rewelacyjny pomysł na szybki barszcz! Nie ma tego pracochłonnego krojenia buraków, tylko przez sokowirówkę trzask prask i jest :) Lubię takie patenty!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger