niedziela, 8 maja 2016

Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem

Moje rabarbalove love nie zahaczyło jeszcze o ciasto drożdżowe i czas to nadrobić.
Przy okazji mogłam dołączyć do wydarzenia z serii Ciasto na niedzielę tym razem pod hasłem Rabarbarowe wypieki.
Ciasto znalazłam u Doroty na MW i zapragnęłam je mieć.
Proste w wykonaniu choć czasu trochę potrzebuje jak to drożdżowiec ale nakładu pracy niewiele.
Ciasto jest pyszne, chrupiący rabarbar i pyszna kruszonka, polecam, zróbcie sobie takie.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem.

                 
Składniki: forma 33 x 20
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 duże jaja
  • 250 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju - ja dodałam 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 50 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych ( 3 opakowania )
  • 500 g rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki
Kruszonka:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 120 g roztopionego masła
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową, mleko ma być letnie a mąka przesiana.
  • Do misy miksera wsypałam przesianą mąkę.
  • Zrobiłam w środku spory dołek, wkruszyłam tam drożdże świeże, jeśli dajecie suche wystarczy je wymieszać z mąką.
  • Zasypałam drożdże cukrem i zalałam letnim mlekiem.
  • Miskę przykryłam ściereczką i pozostawiłam do momentu aż drożdże 'ruszyły' i trwało to jakieś 30 - 40 minut.
  • Po tym czasie dodałam sól, roztrzepane jaja, przestudzone masło lub olej i wymieszałam mikserem do połączenia składników.
  • Ponownie przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto bardzo krótko zmiksowałam.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, na nim ułożyłam równo pocięty na kawałki rabarbar.
  • Składniki na kruszonkę wymieszałam aby utworzyły się grudki i posypałam ciasto.

  • Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto włożyłam do zimnego piekarnika i nastawiłam temperaturę na 175 C z opcją grzania góra/dół.
  • Jak piekarnik osiągnął odpowiednią temperaturę piekłam ciasto przez około 40 minut do suchego patyczka.
  • Wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam ciasto w środku lekko uchylając drzwiczki.
Smacznego.
Przepis MW
Ciasta rabarbarowe na blogach:
Na ciasteczkowych papierach
Grunt to przepis!
Kulinarna Maniusia
Marcepanowy kącik
Jedz i smakuj
Smakołyki Asi
Szybko, tanio, smacznie
Kuchnia Mniam
Moje domowe kucharzenie
Kuchnia starowiejskiej gospodyni
Beata Rzepka zdjęcie na FB
Wanilia i Kardamon
Lidka Wesołowska zdjęcie na FB
Smak mojego domu
Z miłości do słodkości...
Słodkie okruszki
Gotowanie...to proste!
Izioni pyszne smaki
Kuchenne zapiski Edyty
Szóste niebo
Życie zaczyna się w kuchni
"Podróże małe i duże"
Wiosna

34 komentarze

  1. Wspaniałe drożdżowe, takie jak lubię :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto Dorotko. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i kolorowe ciasto. Z kruszonką bardzo lubię, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda że Tobie nie udało się upiec, chyba musisz założyć w Hiszpanii plantację rzewienia ha ha.

      Usuń
  4. Pyszne drożdżowe z rabarbarem :) dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię ciasto dorodżowe jeszcze bardziej leniwie. Wszystko wkładam od razu do dzieży robota. odczekuję i wyrabiam. potem również kruszonka, owoce i fruu do piekarnika :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O faktycznie dla leniuchów. Pozdrawiam Kasiu. Rabarbarowe ciasta są naj naj.

      Usuń
  6. Zrobię sobie taką drożdżówkę, niech no tylko rabarbar dorwę:) Cudownie apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorotko bardzo fajne ciacho upiekłaś.Dzięki za wspólne wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, uwielbiam! Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżowe i rabarbar to wyśmienite połączenie! Czuć tę rabarbalove :) Dzięki, Dorotko, za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Leniwe ciacha też są pyszne ;) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leniwe i pyszne, jakoś nie idzie w parze a jednak, jest pyszne, dzięki Iwonko.

      Usuń
  11. Znam to ciasto jest pyszne😊 dziękuję za wspólne pieczenie i oczywiście do następnego 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniałe ciasto, takie lubię najbardziej chyba:) dziękuję za wspólny słodki weekend

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto bardzo apetyczne. Na, ale przecież to drożdżowe z rabarbarem. Nie można obok takiego przejść obojętnie. Pięknie wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam..pyszne musi być..dzięki Dorotko za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. drożdżowe z rabarbarem, mniam, mniam jak to mój syn mówi.dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak leniwe, to w sam raz dla mnie ;) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger