Przy okazji mogłam dołączyć do wydarzenia z serii Ciasto na niedzielę tym razem pod hasłem Rabarbarowe wypieki.
Ciasto znalazłam u Doroty na MW i zapragnęłam je mieć.
Proste w wykonaniu choć czasu trochę potrzebuje jak to drożdżowiec ale nakładu pracy niewiele.
Ciasto jest pyszne, chrupiący rabarbar i pyszna kruszonka, polecam, zróbcie sobie takie.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Składniki: forma 33 x 20
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 duże jaja
- 250 ml letniego mleka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju - ja dodałam 1/2 szklanki roztopionego masła
- 50 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych ( 3 opakowania )
- 500 g rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 16 g cukru waniliowego
- 120 g roztopionego masła
- Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową, mleko ma być letnie a mąka przesiana.
- Do misy miksera wsypałam przesianą mąkę.
- Zrobiłam w środku spory dołek, wkruszyłam tam drożdże świeże, jeśli dajecie suche wystarczy je wymieszać z mąką.
- Zasypałam drożdże cukrem i zalałam letnim mlekiem.
- Miskę przykryłam ściereczką i pozostawiłam do momentu aż drożdże 'ruszyły' i trwało to jakieś 30 - 40 minut.
- Po tym czasie dodałam sól, roztrzepane jaja, przestudzone masło lub olej i wymieszałam mikserem do połączenia składników.
- Ponownie przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto bardzo krótko zmiksowałam.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, na nim ułożyłam równo pocięty na kawałki rabarbar.
- Składniki na kruszonkę wymieszałam aby utworzyły się grudki i posypałam ciasto.
- Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto włożyłam do zimnego piekarnika i nastawiłam temperaturę na 175 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak piekarnik osiągnął odpowiednią temperaturę piekłam ciasto przez około 40 minut do suchego patyczka.
- Wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam ciasto w środku lekko uchylając drzwiczki.
Przepis MW
Ciasta rabarbarowe na blogach:
Na ciasteczkowych papierach
Grunt to przepis!
Kulinarna Maniusia
Marcepanowy kącik
Jedz i smakuj
Smakołyki Asi
Szybko, tanio, smacznie
Kuchnia Mniam
Moje domowe kucharzenie
Kuchnia starowiejskiej gospodyni
Beata Rzepka zdjęcie na FB
Wanilia i Kardamon
Lidka Wesołowska zdjęcie na FB
Smak mojego domu
Z miłości do słodkości...
Słodkie okruszki
Gotowanie...to proste!
Izioni pyszne smaki
Kuchenne zapiski Edyty
Szóste niebo
Życie zaczyna się w kuchni
"Podróże małe i duże"
Wiosna |
34 komentarze
Wspaniałe drożdżowe, takie jak lubię :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńI ja lubię, dzięki Marzenko.
UsuńPrzepyszne ciasto Dorotko. Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i ja.
UsuńPyszne i kolorowe ciasto. Z kruszonką bardzo lubię, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzkoda że Tobie nie udało się upiec, chyba musisz założyć w Hiszpanii plantację rzewienia ha ha.
UsuńPyszne drożdżowe z rabarbarem :) dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję.
UsuńWygląda kusząco... :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJa robię ciasto dorodżowe jeszcze bardziej leniwie. Wszystko wkładam od razu do dzieży robota. odczekuję i wyrabiam. potem również kruszonka, owoce i fruu do piekarnika :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
O faktycznie dla leniuchów. Pozdrawiam Kasiu. Rabarbarowe ciasta są naj naj.
UsuńZrobię sobie taką drożdżówkę, niech no tylko rabarbar dorwę:) Cudownie apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, polecam.
UsuńDorotko bardzo fajne ciacho upiekłaś.Dzięki za wspólne wypieki ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu.
UsuńMmm, uwielbiam! Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję pięknie Magdo.
UsuńDrożdżowe i rabarbar to wyśmienite połączenie! Czuć tę rabarbalove :) Dzięki, Dorotko, za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepsze. Pozdrawiam Asiu i dziękuję.
UsuńLeniwe ciacha też są pyszne ;) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńLeniwe i pyszne, jakoś nie idzie w parze a jednak, jest pyszne, dzięki Iwonko.
UsuńZnam to ciasto jest pyszne😊 dziękuję za wspólne pieczenie i oczywiście do następnego 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się że nie tylko mnie smakuje, dzięki Iwonka.
Usuńwspaniałe ciasto, takie lubię najbardziej chyba:) dziękuję za wspólny słodki weekend
OdpowiedzUsuńI ja pięknie dziękuję.
UsuńCiasto bardzo apetyczne. Na, ale przecież to drożdżowe z rabarbarem. Nie można obok takiego przejść obojętnie. Pięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńPrawda ?że jak drożdżowe z rabarbarem to musi być pyszne?
UsuńMniam..pyszne musi być..dzięki Dorotko za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDzięki Bożka.
Usuńdrożdżowe z rabarbarem, mniam, mniam jak to mój syn mówi.dzięki za wspólne pieczenie..
OdpowiedzUsuńMniam, Twój syn ma rację Angeliko, dzięki.
UsuńJak leniwe, to w sam raz dla mnie ;) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńLeniuszek z Ciebie? i ja dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.