Krewetki są mega pyszne, chrupiąca skorupka pod którą jest miękkie wnętrze.
Do tego sos z mango dopełnia całości, lekko słodkawy i kwaskowaty, pyszny.
Zapach kokosu podczas smażenia jest rewelacyjny, polecam.
Krewetki w kokosowej tempurze.
Składniki: ( 2 porcje )
- 500 g średniej wielkości krewetek
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki zimnej wody (najlepiej gazowanej)
- sól (opcjonalnie inne ulubione przyprawy)
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 1 owoc mango
- 1 łyżka oliwy
- różowa sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
Przygotowanie:
- Krewetki obrałam z pancerzyków, wyjęłam jelita, umyłam i osuszyłam.
- Fajnie jest zostawić ogonek, ja z rozpędu go oderwałam a byłby przydatny przy maczaniu w cieście.
- Krewetki posoliłam i posypałam pieprzem.
- Mango obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej kostki mango i posiekany drobno czosnek.
- Smażyłam do momentu aż mango całkiem się rozpadło, dodałam wówczas sól, pieprz i posiekaną miętą.
- Do miski wsypałam obie mąki, wiórki, wbiłam jajo, wlałam wodę gazowaną i szybko wymieszałam aby powstało jednolite ciasto, gładkie ale niezbyt gęste.
- Na patelni rozgrzałam olej.
- Każdą krewetkę maczałam w cieście i wkładałam na rozgrzany olej, smażyłam na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Krewetki smażyłam ok. 4 - 5 minut po czym wyjmowałam je łyżką cedzakową i osuszałam na ręczniku papierowym.
- Podałam krewetki z sosem mango.
Źródło na krewetki, sos przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty Tunezji |
2 komentarze
Ja zawsze robiłem w cieście piwnym :) Ale muszę przyznać, że przepis z tempurą kokosową jest bardzo kuszący. W krewetkach najlepsze jest to, że są smaczne i idealnie nadają się na przystawkę lub kolację – a przy tym wcale nie trzeba długo stać w kuchni :) Dla mnie to ogromny plus, bo gdy pracuje się w Szybkiej Pizzy i potem wraca do domu, to nie zawsze ma się ochotę na gotowanie czegoś godzinę lub dwie ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie krewetki są dobre i już więc niewiele trzeba aby podkreślić ich jedyny i niepowtarzalny smak.Pizzy to Ty pewnie masz już dość?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.