Smakuje wybornie z wiśniami ale możecie użyć owoców jakie lubicie najbardziej.
Tapioka czyli produkt skrobiowy otrzymywany z bulw manioku, bez smaku a więc przyjmuje smak taki jaki mu nadamy, tym razem kwiatów pomarańczy.
Zapraszam na pyszny deser.
Kokosowy budyń z tapioki z wiśniami.
Składniki: 2 porcje
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka krowiego lub innego ulubionego
- 30 g kulek tapioki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
- 250 g wiśni
- 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
Do garnka wsypałam tapiokę, zalałam mlekiem krowim i pozostawiłam na godzinę aby kulki napęczniały.
Po tym czasie dodałam mleko kokosowe, cukier trzcinowy, gotowałam ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Gdy budyń zgęstniał dodałam wodę z kwiatów pomarańczy i odstawiłam do przestudzenia.
Wiśnie zmiksowałam z cukrem pudrem na gładki krem.
Na przemian układałam w pucharkach obie masy zaczynając od tapioki i kończąc na budyniu z tapioki.
Udekorowałam deser listkami melisy.
Można jeść ciepły ale i schłodzony.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Hiacynty |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.