Pod daniem napisano "zdrowe i sycące" i ja to potwierdzam, to jest na pewno sycące.
Polecam bo to że zdrowe to dużo ale to jest pyszne danie.
Noże do ręki i gotujemy, zapraszam.
Kokosowa potrawka z bakłażanem, cukinią i kardamonem.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 2 posiekane cebule
- 2 duże pokrojone w plasterki ząbki czosnku
- pesteczki z 10 ziaren kardamonu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka - 400 ml mleka kokosowego
- kilka gałązek mięty
- kilka gałązek kolendry
- garść kiełków kozieradki
- ryż do podania
Bakłażana pokroiłam na kawałki i ułożyłam na durszlaku, posoliłam i pozostawiłam na 30 minut aby puścił sok.
Potem go umyłam i osuszyłam.
Kawałki bakłażana usmażyłam na suchej patelni aż się zrumienił z obu stron.
Zdjęłam bakłażana z patelni.
Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plasterki i także podsmażyłam na suchej patelni.
Na patelnię wlałam oliwę, włożyłam posiekaną cebulę i czosnek i zeszkliłam.
W moździerzu roztarłam pesteczki kardamonu, kolendrę ze sporą szczyptą pieprzu.
Przyprawy wsypałam na patelnię, dodałam starty imbir i smażyłam aż puściły aromat.
Zalałam całość mleczkiem kokosowym oraz dodałam pomidory z puszki i gotowałam 30 minut na maleńkim ogniu.
Posypałam kiełkami kozieradki, listkami mięty i kolendry.
Podałam z ryżem basmati ugotowanym na sypko.
Smacznego.
Pomysł Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Zamek - Restauracja w Bobolicach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.