sobota, 21 maja 2016

Kokosowa potrawka z bakłażanem, cukinią i kardamonem

Przepis znalazłam w magazynie Jamie - Pysznie i zdrowo wydawanego przez Jamiego Olivera.
Pod daniem napisano "zdrowe i sycące" i ja to potwierdzam, to jest na pewno sycące.
Polecam bo to że zdrowe to dużo ale to jest pyszne danie.
Noże do ręki i gotujemy, zapraszam.
Kokosowa potrawka z bakłażanem, cukinią i kardamonem.



                          Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 2 posiekane cebule
  • 2 duże pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • pesteczki z 10 ziaren kardamonu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka - 400 ml mleka kokosowego
  • kilka gałązek mięty
  • kilka gałązek kolendry
  • garść kiełków kozieradki
  • ryż do podania

Bakłażana pokroiłam na kawałki i ułożyłam na durszlaku, posoliłam i pozostawiłam na 30 minut aby puścił sok.
Potem go umyłam i osuszyłam.
Kawałki bakłażana usmażyłam na suchej patelni aż się zrumienił z obu stron.
Zdjęłam bakłażana z patelni.
Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plasterki i także podsmażyłam na suchej patelni.
Na patelnię wlałam oliwę, włożyłam posiekaną cebulę i czosnek i zeszkliłam.
W moździerzu roztarłam pesteczki kardamonu, kolendrę ze sporą szczyptą pieprzu.
Przyprawy wsypałam na patelnię, dodałam starty imbir i smażyłam aż puściły aromat.
Zalałam całość mleczkiem kokosowym oraz dodałam pomidory z puszki  i gotowałam 30 minut na maleńkim ogniu.
Posypałam kiełkami kozieradki, listkami mięty i kolendry.
Podałam z ryżem basmati ugotowanym na sypko.

Smacznego.
Pomysł Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Zamek - Restauracja w Bobolicach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger