wtorek, 17 maja 2016

Kartacze

Kartacze czyli potrawa regionalna popularna w północno - wschodniej Polsce.
Jest to elipsowaty bądź kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno - ziemniaczanej.
Najczęściej spotykanie na stołach Suwalszczyzny i Podlasia czyli kresów wschodnich.
Odpowiednikiem kartaczy na Litwie są cepeliny. 
Polecam serdecznie bo są przepyszne.
                                           Kartacze.

               
                   Składniki:
            Ciasto:
  • 600 g ugotowanych ziemniaków - 1/3 całości
  • 1,2 kg surowych ziemniaków - 2/3 całości
  • 2 jaja
  • 3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
         Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego od szynki
  • 1/2 szklanki suchej kaszy orkiszowej
  • 1 szklanka wody
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska 
  • pieprz
        Do podania:
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1 cebula

Najpierw zrobiłam farsz.
Mięso włożyłam do miski.
Kaszę orkiszową zalałam wodą, dodałam szczyptę soli i gotowałam 15 minut do miękkości.
Potem ostudziłam i dodałam do mięsa,
Do mięsa dodałam także jaja oraz sól do smaku i posiekany drobniutko czosnek.
Wyrobiłam jednolitą masę.
Teraz zabrałam się za ciasto.
Ziemniaki obrałam i ugotowałam - 1/3 całości a potem przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
Resztę ziemniaków  - 2/3 całości obrałam i starłam na tarce o małych otworach.
Teraz ziemniaki odcisnęłam z nadmiaru płynu przy użyciu pieluchy tetrowej.
Odciskałam tak aby masa ziemniaczana była sucha i dodałam ją do ugotowanych ziemniaków.
Płyn który pozostał zostawiłam na chwilę aby się odstał po czym wylałam go a na dnie pozostała mączka ziemniaczana którą włożyłam do ziemniaków.
Dodałam teraz do ziemniaków 2 jaja i 3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Dodatek mąki zależy od konsystencji ziemniaków.
Masa która powstanie nie może za bardzo lepić się do rąk ale nie może też być za sucha bo kluski będą twarde.
Teraz na dłoń nałożyłam porcję ciasta, rozpłaszczyłam je i na środek nałożyłam porcję farszu, po czym zlepiłam brzegi ciasta i i nadałam kartaczowi kształt wrzeciona.
Gotowałam kluski w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez 20 - 25 minut.
Cebulkę pokroiłam drobniutko i podsmażyłam na smalcu ze skwarkami.
Polałam okrasą kartacze.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej, pomysł na nadzienie własny.
"Podróże małe i duże"
Granaty

5 komentarze

  1. kartacze są pyszne, bardzo dobry przepis, chętnie wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wowww wygladaja smakowicie , dziekuje za przepis , pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie jedzenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger