Gosia pisze że smak nie za bardzo jej pasuje bo jak maki smakują wszyscy wiedzą, lekko gorzkawy, specyficzny smak.
Mnie osobiście ten smak odpowiada, jest rewelacyjny ale nie spróbujesz , nie ocenisz, więc zachęcam do zbierania płatków maków i robimy dżemik.
Robi się szybko wystarczy tylko zaopatrzyć się w jakąkolwiek pektynę, u mnie jest to dżemix.
Kolor tej makowej galaretki jest piękny i rubinowy i super będzie pasował do placuszków kefirowych np.
Nie muszę dodawać że maki zbieramy z dala od dróg, szos i spalin, najlepiej rano w słoneczny dzień.
Dżem z płatków maków.
Składniki:
- 75 g płatków
- 200 ml wody
- 200 g brązowego cukru
- sok z połowy małej cytryny
- 2 łyżeczki pektyny
Płatki oderwałam od szypułek.
Wodę zagotowałam z cukrem i wrzącym syropem zalałam płatki,
przykryłam garnek pokrywką i pozostawiłam na noc.
Rano odcedziłam syrop wygniatając płatki.
Do syropu dodałam pektynę i sok z cytryny, zagotowałam i przelałam do słoiczka.
Pozostawiłam do wystygnięcia.
Galaretka jak już pisałam ma piękny rubinowy kolor, głęboki i dzięki temu zaprasza do spróbowania.
Smacznego.
Przepis Gosia - Trochę inna cukierenka
"Podróże małe i duże"
Maki |
4 komentarze
Nie miałam pojęcia, że maki można jeść!
OdpowiedzUsuńNiech no ja tylko jakieś znajdę... :)
A tu widzisz jaka niespodzianka? zajadajmy maki ze smakiem.
UsuńWow! Jestem ciekaw tego smaku :)
OdpowiedzUsuńNo nie da się przez internet, musisz spróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.