wtorek, 17 maja 2016

Dżem z płatków maków

Znalazłam ten dżemik u Gosi i tak cudnie wyglądał że pokusiłam się go zrobić.
Gosia pisze że smak nie za bardzo jej pasuje bo jak maki smakują wszyscy wiedzą, lekko gorzkawy, specyficzny smak.
Mnie osobiście ten smak odpowiada, jest rewelacyjny ale nie spróbujesz , nie ocenisz, więc zachęcam do zbierania płatków maków i robimy dżemik.
Robi się szybko wystarczy tylko zaopatrzyć się w jakąkolwiek pektynę, u mnie jest to dżemix.
Kolor tej makowej galaretki jest piękny i rubinowy i super będzie pasował do placuszków kefirowych np.
Nie muszę dodawać że maki zbieramy z dala od  dróg, szos i spalin, najlepiej rano w słoneczny dzień.
Dżem z płatków maków. 




                    Składniki:
  • 75 g płatków
  • 200 ml wody
  • 200 g brązowego cukru
  • sok z połowy małej cytryny
  • 2 łyżeczki pektyny


Płatki oderwałam od szypułek.

Wodę zagotowałam z cukrem i wrzącym syropem zalałam płatki,
przykryłam garnek pokrywką i pozostawiłam na noc.
Rano odcedziłam syrop wygniatając płatki.

Do syropu dodałam pektynę i sok z cytryny, zagotowałam i przelałam do słoiczka.
Pozostawiłam do wystygnięcia.
Galaretka jak już pisałam ma piękny rubinowy kolor, głęboki i dzięki temu zaprasza do spróbowania.

 
Smacznego.
Przepis Gosia - Trochę inna cukierenka 
"Podróże małe i duże"
Maki

4 komentarze

  1. Nie miałam pojęcia, że maki można jeść!
    Niech no ja tylko jakieś znajdę... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Jestem ciekaw tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger