Wykorzystałam przepis, zjadłam budyń i powiem że jest pyszny, wart wypróbowania.
Polecam na szybki deser w majowy dzień.
Można użyć innych owoców jednakże z mandarynkami smakuje wybornie.
Domowy budyń z mandarynkową frużeliną.
Składniki:
Budyń:
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- laska wanilii
- 1 kg mandarynek + 3 sztuki
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Mandarynki poprzekrawałam na pół i wycisnęłam z nich sok, wlałam do garnka.
Dodałam do garnka obrane i podzielone na cząstki 3 pozostałe mandarynki.
Wszystko razem zagotowałam i do wrzącego soku dodałam cukier i gotowałam 5 minut.
Mąkę rozprowadziłam 1/4 szklanki wody i wlałam do gotujących mandarynek cały czas mieszając.
Gdy całość się zagotowała zdjęłam z ognia i pozostawiłam do przestygnięcia.
Szklankę mleka wlałam do miseczki, wymieszałam z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodałam także cukier i ponownie wymieszałam.
Pozostałe mleko wlałam do garnka, dodałam ziarenka z 1 laski wanilii, zagotowałam a potem wlałam mieszankę z mąką i mieszając zagotowałam.
Gdy budyń zaczął gęstnieć gotowałam go jeszcze ok. 8 minut, mieszając aby nie przywarł do dna.
Potem pozwoliłam mu trochę przestygnąć i miksowałam go teraz przez 8 - 10 minut.
Przelałam teraz do pucharków i schłodziłam.
Podałam z mandarynkową frużeliną.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Smacznego.
Przepis kuchni tureckiej.
"Podróże małe i duże"
Polskie łąki |
5 komentarze
Wygląda przepysznie:)))lubię takie słodkości:))Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze że przypadł Ci do gustu, pozdrawiam.
UsuńMniam Dorotko jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze że było pysznie, zachęcam do spróbowania.
UsuńJa robię domowy budyń inaczej, bez mąki pszennej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.