Mamom życzę wszystkiego co najlepsze w życiu.
Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich.
Są to pierogi z ciasta na bazie wody, mąki i soli smażone na głębokim tłuszczu.
Farszem może być zarówno mięso z ostrymi przyprawami, jak i ser z przyprawami.
Czy dużo przy nich pracy? tak jak przy każdych pierogach ni mniej ni więcej.
Musicie spróbować moją wersję czebureków bo pyszne są.
Mięsne czebureki.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 450 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 szklanki kefiru
- 2 cebule
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam utarty widelcem twaróg, jaja, olej, sól, spirytus i sodę i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oleju, wystudziłam.
- Do miski przełożyłam mięso, dodałam podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku oraz wlałam kefir i wyrobiłam rękoma jednolity farsz.
- Ciasto cienko rozwałkowałam i wycinałam małą pokrywką od garnka koła.
- Nakładałam na nie farsz i zlepiałam jak zwykłe pierogi.
- Dodatkowo przycisnęłam brzegi czebureków widelcem.
- Smażyłam na dużej ilości oleju aż nabrały złotego koloru z obu stron.
- Osączyłam na ręczniku papierowym.
- Podałam z surówką z czerwonej kapusty i selera.
Przepis kuchni kresowej.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Tulipany |
2 komentarze
Świetny sposób wycinania ciasta :D A pierogi przeapetyczne!
OdpowiedzUsuńPrawda że pomysłowy? potrzeba matką wynalazku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.