Jednak raz na jakiś czas pokuszę się i obrabiam niezbyt ładnie pachnące na starcie nerki bo takie już gotowe do spożycia są pyszne.
Są kruche, pachnące przyprawami i znakomite z makaronem.
Polecam, pokuście się czasami na to pyszne danie.
Cynadry wieprzowe z cebulką w winie ze szpinakowym pappardelle.
Składniki:
- 250 g szpinakowego makaronu pappardelle
- 500 g nerek wieprzowych
- 500 ml mleka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki różowego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- bazylia do posypania
- 5 - 6 listków laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Potem odcedziłam nerki, opłukałam i zalałam zimną wodą i dalej je moczyłam zmieniając wodę 3 razy co 2 godziny.
Jeśli woda jest nadal krwista należy nadal moczyć i zmieniać wodę.
Po tym czasie nerki wyjęłam, wycięłam z nich kanaliki moczowe, pokroiłam na mniejsze kawałki i zalałam zimną wodą.
Całość zagotowałam i odcedziłam i ponownie zalałam zimną wodą i zagotowałam, odlałam.
Po raz kolejny zalałam wodą, włożyłam do garnka listki laurowe, ziele angielskie i gotowałam nerki 60 minut.
Wyjęłam nerki z rosołu i osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane podsmażyłam posiekaną cebulę i czosnek, nerki, teraz dopiero posoliłam, zalałam winem i chwilę gotowałam aż wino lekko odparowało.
Dodałam sos sojowy i wymieszałam.
Makaron ugotowałam al'dente.
Podałam makaron z cynaderkami i posypałam posiekaną bazylią.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Hiacynty |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.