piątek, 20 maja 2016

Cukinia z cieciorką na ostro

Cukinia i ciecierzyca to znakomite połączenie a jeśli zanurzymy je w wyśmienitym sosie to obiad będzie pyszny i pożywny.
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Danie jest aromatyczne, treściwe i szybko się je robi.
Cukinia z cieciorką na ostro.

             
                      Składniki:
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy - może być z puszki
  • 1 średnia cukinia zielona ze skórką
  • 1 łyżka płatków zielonej papryki
  • szczypta nitek chili
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 2 - 3 łyżki posiekanego, świeżego oregano
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej sezamowy do skropienia

Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cukinię lekko ją soląc aby puściła sok.
Jak cukinia się zrumieniła dodałam do niej ciecierzycę, płatki papryki zielonej, nitki chili i smażyłam jeszcze 5 minut.
Teraz dodałam posiekany drobno czosnek i bazylię oraz listki oregano.
Na koniec dodałam przecier pomidorowy, delikatnie wymieszałam aby składniki się połączyły, doprawiłam solą do smaku.
Na talerzu skropiłam olejem sezamowym.
Podałam z kromką pieczywa.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Peonie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger