Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Danie jest aromatyczne, treściwe i szybko się je robi.
Cukinia z cieciorką na ostro.
Składniki:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy - może być z puszki
- 1 średnia cukinia zielona ze skórką
- 1 łyżka płatków zielonej papryki
- szczypta nitek chili
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- 2 - 3 łyżki posiekanego, świeżego oregano
- olej do smażenia
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- olej sezamowy do skropienia
Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cukinię lekko ją soląc aby puściła sok.
Jak cukinia się zrumieniła dodałam do niej ciecierzycę, płatki papryki zielonej, nitki chili i smażyłam jeszcze 5 minut.
Teraz dodałam posiekany drobno czosnek i bazylię oraz listki oregano.
Na koniec dodałam przecier pomidorowy, delikatnie wymieszałam aby składniki się połączyły, doprawiłam solą do smaku.
Na talerzu skropiłam olejem sezamowym.
Podałam z kromką pieczywa.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Peonie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.