niedziela, 22 maja 2016

Chleb żytni z gorczycą

Dziś zapraszam na bardzo aromatyczny i bardzo puszysty chleb z gorczycą.
Jeśli ktoś tak jak my, nie lubi gorczycy dodajcie jej mniej, nam taka proporcja pasuje.
Chleb jest bardzo zdrowy i znika szybko, pamiętajcie o tym.
Chleb żytni z gorczycą.

           
                 Składniki: 2 bochenki, formy 26 x 12
  • 1 szklanka mąki żytniej T 720
  • 4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki melasy 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw
  • 350 ml wody
  • białko z 1 jaja
Do miski robota wsypałam mąkę żytnią, otręby, sól, cukier, gorczycę, przyprawę, kminek, wlałam oliwę, wkruszyłam drożdże i wymieszałam.
Teraz wlałam wodę i dobrze wymieszałam.
Ciągle mieszając dodawałam teraz mąkę pszenną po szklance do momentu aż cisto łatwo da się wyrabiać.
Wyrabiałam ciasto przez 10 minut aż stało się gładkie i elastyczne.
Przykryłam ciasto w misce ściereczką i pozostawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto podzieliłam na 2 części, przełożyłam do naoliwionych foremek, wyrównałam wierzch i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia aby chleby podwoiły swoją objętość.
Posmarowałam chlebki roztrzepanym białkiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 C i dopiekałam jeszcze 20 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleby z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z książki "Chleby i chlebki".
"Podróże małe i duże"
Szarłat zwany potocznie amarantusem

5 komentarze

  1. Intrygujące połączenie smaków. Trochę nie jestem nie ukrywam przekonana do gorczycy, ale kto nie eksperymentuje... ;) Czy bardzo jest ona w chlebie wyczuwalna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyczuwalna ale tak delikatnie, do wędlin taki chleb znakomity, jakby posmarowany był musztardą.

      Usuń
  2. gorczyca mielona moze byc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielona może być ale wtedy nie szklankę tylko najwyżej 1/4 szklanki bo inaczej nie dość że chleb będzie ostry to i przeperfumowany.
      Chodzi o to żeby ziarenka pękały pod zębem a mielona to będzie inny smak, ale jak lubisz to czemu nie?

      Usuń
  3. gorczyca mielona moze byc ?

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger