Uwielbiam je wypiekać dlatego wydaje mi się że im więcej fajnych przepisów dodam tym większa szansa że namówię kogoś na wypiekanie chleba w domu.
Wbrew pozorom piecze się je dość szybko i czy to na zakwasie czy na drożdżach można zaplanować wypiek tak że nie koliduje on z naszymi codziennymi zajęciami.
Przepis na chleb na kefirze znalazłam na blogu Smakowity chleb i pozmieniałam go po swojemu a teraz powstał fajny nowy bochen, zapraszam.
Chleb z maślanką na zakwasie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej T 2000
- 150 g czynnego zakwasu pszennego
- 200 g maślanki
- 150 g letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
Potem wlewałam wodę i zarobiłam ciasto, wyrabiałam je jakieś 5 minut.
Miskę posmarowałam olejem,włożyłam ciasto i odstawiłam pod przykryciem na godzinę do wyrastania.
Po tym czasie z ciasta uformowałam podłużny bochenek i umieściłam go złączeniem do góry w koszyku wiklinowym do wyrastania chleba, wysypanym mąką.
Można oczywiście zamiast koszyka użyć miski czy durszlaka wyłożonego gazą i wysypanego mąką.
Chleb w koszyku rozrostowym pod przykryciem ma wyrastać 2 godziny.
Może zdarzyć się że wyrośnie szybciej albo wolniej, zależy od temperatury otoczenia, trzeba to monitorować.
Piekarnik z blachą w środku wyłożoną papierem do pieczenia nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dól i jak chleb wyrósł przełożyłam go na nagrzaną blachę górą do dołu.
Piekłam chleb przez 10 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 25 minut.
Upieczony chleb po postukaniu w spód będzie wydawał 'głuchy' dźwięk.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis Tosia z moimi zmianami.
"Podróże małe i duże"
Forsycje |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.