Przecież nie muszę pisać że każdy chleb upieczony w domu jest zdrowszy od tego ze sklepu, każdy to wie.
Dlaczego nie pieczecie zatem spytam? własnego, zdrowego chleba? a może pieczecie? napiszcie proszę.
Dzisiejszy chleb jest dość prosty więc zachęcam do upieczenia.
Chleb pszenno - żytni z siemieniem lnianym i chia.
Składniki: 2 bochenki - forma 26 x 12
- 700 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki żytniej T 2000
- 1 szklanka ziaren lnu
- 100 g otrębów pszennych
- 35 g świeżych drożdży
- 980 ml letniej wody
- 2 pełne łyżki nasion chia
- 1 łyżka czarnuszki do posypania
- 1,5 łyżeczki soli
Do miski wsypałam mąki, otręby, nasiona lnu i chia, sól, wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam do mąki, wymieszałam dokładnie aby składniki dobrze się połączyły.
Pozostawiłam ciasto w misce do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto wyrosło przemieszałam je łyżką i przełożyłam do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Wygładziłam wierzch chlebów łyżką maczaną w wodzie i posypałam ziarnami czarnuszki.
Pozostawiłam ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika spryskałam wierzch wodą.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty od Zosi |
2 komentarze
No popatrz, tyle chlebów już upiekłam, ale jakoś chia mi się jeszcze nie udało do pieczywka dodać :) Wszystko przede mną ;) Chlebuś przeapetyczny!
OdpowiedzUsuńWszystko jeszcze przed Toba Asiu, polecam przepis.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.