Chleb łatwy w przygotowaniu, potem aromatyczny i zdrowy.
Wiecie że wyśmienicie smakuje ciepły z masłem i nic więcej?
Zapraszam do pieczenia.
Chleb pszenno - żytni z owsem i suszem z pomidorów.
Składniki: 2 bochenki - foremki 26 x 12
- 300 g mąki pszennej T 650
- 300 g mąki pszennej graham T 1850
- 100 g mąki żytniej T 720
- 1/2 szklanki ziarenek siemienia lnianego
- 2 - 3 łyżki posiekanego zielonego suszonego owsa
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 - 3 łyżki proszku z suszonych pomidorów
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml wody
Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
Do miski wsypałam mąki, sól, siemię, susz z pomidorów i owies, wymieszałam.
Teraz do miski wlałam wodę z drożdżami i wymieszałam dokładnie.
Ciasto jest dość gęste.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch przy pomocy łyżki zanurzanej w wodzie.
Przykryłam foremki ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzałam do 240 C.
Jak chleb wyrósł spryskałam wierzch wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam 10 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Urok hiacyntów |
2 komentarze
Chlebek wygląda pysznie! Ostatnio jem tylko chleb domowej roboty, więc z chęcią wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Polecam gorąco, chleb jest pyszny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.