Pisząc dobrego mam na myśli takiego domowej roboty czyli nawet jak jest z mąki białej to i tak jest lepszy od tego ze sklepu i to nie ulega żadnej dyskusji.
Tak więc dziś chleb bardzo pyszny i bardzo prosty, polecam.
No to pieczemy moi mili.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny.
Zaczyn: rano
- 1 szklanka zakwasu żytniego czynnego
- 1 szklanka letniej wody
- 1 szklanka mąki żytniej razowej T 2000
- 500 g mąki żytniej T 720
- 300 g mąki pszennej T 650
- 100 g otrębów pszennych
- 800 ml letniej wody
- 80 g zarodków pszennych stabilizowanych
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- garść siemienia lnianego
- Składniki na zaczyn włożyłam do miski, wymieszałam i przykryłam folią spożywczą, pozostawiłam na blacie kuchennym na 8 - 10 godzin.
- Wieczorem do zaczynu dodałam obie mąki, sól, zarodki i otręby a także siemię lniane i dobrze wymieszałam.
- Przełożyłam ciasto do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką i włożyłam do reklamówki, zawiązałam na górze i pozostawiłam do wyrośnięcia na całą noc.
- Rano wyjęłam formy z reklamówki, chleb wyrośnie do wysokości foremki.
- Chlebki spryskałam wodą przed włożeniem do piekarnika.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam chleby z foremek i studziłam na kratce.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Polska Noc Kabaretowa - Kabaret Nowaki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.