Burgery tak przygotowane to rozkosz dla zmysłów, polecam gorąco a do tego są bardzo widowiskowe.
Do burgerów proponuję sos jogurtowo - chrzanowy idealnie pasujący do botwiny.
Zajadamy na zdrowie.
Burgery jaglane z botwinką.
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 duży pęczek botwiny, taki jakie sprzedają teraz na straganach, nie w marketach
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 2 pełne łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól różowa himalajska
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
Kaszę wsypałam na suchą patelnie i prażyłam dopóki nie zaczęła pachnieć, wtedy zalałam ją zimną wodą i płukałam na sicie gorącą wodą kilka chwil.
W garnku zagotowałam 1,5 szklanki wody z odrobiną soli i wsypałam wypłukaną kaszę, zamieszałam i pod przykryciem gotowałam około 12 - 15 minut nie mieszając, po czym zdjęłam z ognia i pod przykryciem pozostawiłam do wystudzenia.
Zimną kaszę "przeczesałam" widelcem i wsypałam do dużej miski aby potem łatwiej było wymieszać składniki.
Botwinę umyłam wraz z buraczkami i osuszyłam.
Buraczki i łodyżki drobniutko posiekałam a listki pokroiłam w paseczki.
Drobno posiekałam także cebulę.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę a potem dodałam botwinę, łodyżki i buraczki, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz, 1/2 szklanki wody i gałkę muszkatołową i dusiłam pod przykryciem 10 minut, po czym dodałam listki botwiny i dusiłam jeszcze 5 minut lub do momentu aż cały płyn z patelni odparował.
Wystudziłam botwinę i dodałam do kaszy.
Do miski z kaszą i botwiną dodałam także sos ostrygowy, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koper i natkę oraz jajo i żółtko, dokładnie wszytko wymieszałam.
Z powstałej masy wilgotnymi dłońmi ulepiłam 8 dużych kotletów, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Burgery piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 18 - 20 minut.
Do miski wlałam jogurt, dodałam posiekany koperek oraz sól i pieprz a także chrzan, wymieszałam i schłodziłam.
Podałam burgery z sosem chrzanowym.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Konwalia majowa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.