Pierwszy raz upiekłam ją na Wielkanoc a teraz często sobie taką babeczkę piekę bo jest niesamowita w smaku i wyglądzie, po prostu pycha.
Polecam gorąco i na co dzień i od święta.
Babka pomarańczowa.
Składniki: forma do baby 18 cm średnicy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 50 ml letniego mleka roślinnego
- 7 g drożdży instant
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki pure z batata lub marchewki
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g ciepłego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 - 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki świeżo startej z pomarańczy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- skórka pomarańczowa do posypania
Przygotowanie baby:
- Najpierw zrobiłam pure z batata czyli ugotowałam ziemniak a potem rozgniotłam go widelcem.
- W misce połączyłam mąkę, mleko i drożdże, cukier i sól i wymieszałam hakiem miksera.
- Potem dodawałam pure po łyżce na przemian ze skórką pomarańczową, powoli dodając następną łyżkę dopiero jak pierwsza została wmieszana w ciasto.
- Miksowałam jeszcze 2 minuty.
- Teraz cały czas miksując dodawałam po łyżce oleju kokosowego a jak wlałam całość miksowałam jeszcze 5 - 6 minut.
- Foremkę wysmarowałam olejem i wysypałam mąką.
- Przełożyłam ciasto do foremki lekko natłuszczonymi dłońmi bo się lepi, wygładziłam wierzch, przykryłam foremkę folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
- Po wyrośnięciu piekłam babę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam babkę na blat i wystudziłam.
- Jak baba stygła zrobiłam lukier czyli wszystkie składniki włożyłam do moździerza i utarłam lśniący lukier.
- Polałam babę lukrem i posypałam skórką pomarańczową.
- Marta pisze aby nie kombinować tylko ściśle trzymać się przepisu, nic nie dolewać nic nie ujmować, aby wyrosła trzeba szczelnie nakryć ją folią, dobrze wmieszać pure w ciasto a będzie pyszne i puszyste.
- Ja tak zrobiłam i wyszło cudownie.
Smacznego.
Przepis Jadłonomia.
"Podróże małe i duże"
Koźlarz czerwony |
2 komentarze
Wygląda bardzo przyjemnie! Uwielbiam takie zwykłe babki, cytrynowa też dobra
OdpowiedzUsuńCytrynowej wegańskiej nie robiłam, pewnie tez jest pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.