Do chleba wpakowałam także pyszne zioła liofilizowane włoskie które zakupiłam w Lidlu podczas włoskiego tygodnia.
Zioła liofilizowane nie zmieniają koloru i są niesamowicie aromatyczne.
Chleb zarabiamy, zostawiamy na noc do wyrośnięcia a on resztę zrobi sam, polecam.
Ziołowy chleb pszenno - orkiszowy na zakwasie.
Składniki: ( forma 31 x 14 góra )
Zaczyn:
- 100 g czynnego zakwasu pszennego
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 300 g mąki orkiszowe jasnej
- 300 g mąki pszennej T 650
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki mieszanki ziół liofilizowanych włoskich
- cały zaczyn
- 500 ml wody
Zaczyn zarobiłam rano.
Wieczorem czyli po 12 godzinach do miski włożyłam wszystkie składniki na chleb i wymieszałam aż składniki się połączyły i przełożyłam do foremki nasmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Chleb zawinęłam w folię spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym do rana czyli na całą noc.
Rano nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb spryskując wierzch wodą przez 45 minut.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika wyjęłam także chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Palma daktylowa |
2 komentarze
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie umiem piec chleba...
Przynajmniej na zdjęcia mogę popatrzeć!
;)
Kasiu a próbowałaś? Pieczenie chleba to nic trudnego i warto się pokusić. Wybierz sobie jakiś łatwy przepis i piecz Dziewczyno, piecz. Popróbuj własnego chleba.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.