Zachęcam do pieczenia, chleb jest puszysty, sprężysty, rośnie szybko, pięknie się kroi, ma chrupiącą skórkę i mięciutki miąższ a smakuje wybornie.
Pieczecie ze mną?
Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba.
Składniki:
Zaczyn:
- 100 g zakwasu manitoba
- 200 g mąki manitoba
- 200 g letniej wody
- cały zaczyn
- 800 g mąki pszennej chlebowej T 750
- 500 g letniej wody
- 15 g soli
- 1 łyżka cukru
- 2 - 3 łyżki pestek dyni do posypania
Składniki na zaczyn włożyłam do miski, wymieszałam i nakryłam miskę folią spożywczą.
Zostawiłam zaczyn na noc na blacie kuchennym.
Następnego dnia do zaczynu dodałam resztę składników i wyrabiałam hakiem miksera przez 10 minut.
Miskę z ciastem przykryłam folią i pozostawiłam w cieple - u mnie piekarnik z włączoną żarówką - na godzinę do wyrastania.
Potem ciasto zamieszałam i przełożyłam do foremek - keksówek - ja 40 x 10 i 26 x 12, wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, wygładziłam łyżką maczaną w wodzie wierzch chleba i posypałam pestkami dyni.
Foremki przykryłam folią spożywczą i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny.
W czasie jak chleb wyrastał nagrzałam piekarnik do 240 C z opcją grzania góra/dół umieszczając w piekarniku foremkę z wodą.
Piekłam chleb przez 10 minut w temperaturze 240 C, po czym zmniejszyłam temperaturę do 215 C i piekłam jeszcze 25 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleby z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis Magda Marder
"Podróże małe i duże"
Tulipany |
2 komentarze
Ten chlebuś zapowiada się pysznie. Muszę się zaopatrzyć w taką mąkę :-)
OdpowiedzUsuńZakwas jest rewelacyjny, postaraj się kupić tą mąkę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.