wtorek, 5 kwietnia 2016

Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba

Wczoraj napisałam jak zrobić zakwas z mąki Manitoba a dziś już mamy świeżutki chlebek z jego udziałem.
Zachęcam do pieczenia, chleb jest puszysty, sprężysty, rośnie szybko, pięknie się kroi, ma chrupiącą skórkę i mięciutki miąższ a smakuje wybornie.
Pieczecie ze mną?
Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba.



                 Składniki:
               Zaczyn:
           Chleb właściwy:
  • cały zaczyn
  • 800 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 500 g letniej wody
  • 15 g soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 - 3 łyżki pestek dyni do posypania

Składniki na zaczyn włożyłam do miski, wymieszałam i nakryłam miskę folią spożywczą.
Zostawiłam zaczyn na noc na blacie kuchennym.
Następnego dnia do zaczynu dodałam resztę składników i wyrabiałam hakiem miksera przez 10 minut.
Miskę z ciastem przykryłam folią i pozostawiłam w cieple - u mnie piekarnik z włączoną żarówką - na godzinę do wyrastania.  
Potem ciasto zamieszałam i przełożyłam do foremek - keksówek - ja 40 x 10 i 26 x 12, wysmarowanych masłem i wysypanych mąką,  wygładziłam łyżką maczaną w wodzie wierzch chleba i posypałam pestkami dyni.
Foremki przykryłam folią spożywczą i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny.
W czasie jak chleb wyrastał nagrzałam piekarnik do 240 C z opcją grzania góra/dół umieszczając w piekarniku foremkę z wodą.
Piekłam chleb przez 10 minut w temperaturze 240 C, po czym zmniejszyłam temperaturę do 215 C i piekłam jeszcze 25 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleby z foremek i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis Magda Marder
"Podróże małe i duże"
Tulipany

2 komentarze

  1. Ten chlebuś zapowiada się pysznie. Muszę się zaopatrzyć w taką mąkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger