Mieszanka fajna w wyrabianiu a zakupiłam ją ubiegając pytania w Orientalnym Sklepie.
Pierożki są bardzo miękkie a ciasto elastyczne.
Można w nie zapakować co dusza zapragnie, ja włożyłam gorgonzolę własnej produkcji oraz listki szpinaku.
Gotowałam te małe cuda na parze.
Zachęcam do wypróbowania.
Wietnamskie pierożki z gorgonzolą i szpinakiem.
Składniki:
- 250 g mieszanki mąk do wyrobu pierożków - pół na pół mąka ryżowa i mąka z tapioki
- 250 ml wody
- 1 łyżka oleju
- ok. 100 g sera gorgonzola
- garść listków szpinaku baby
- marynowane muchomorki rdzawobrązowe
- sos słodko kwaśny
Mąkę wsypałam do miski i dolewałam po trochu wodę, mieszałam tak aby powstało ciasto gładkie i sprężyste.
Dolałam do ciasta łyżkę oleju i chwilę jeszcze wyrabiałam.
Do lepienia pierożków ręce smarowałam olejem aby ciasto się nie lepiło.
Jak trzeba będzie podsypujcie albo mieszanką mąki do pierożków albo mąką ryżową czy ziemniaczaną.
Gorgonzolę pokroiłam w dużą kostkę a listki szpinaku umyłam i osuszyłam.
Urywałam kawałek ciasta i zrobiłam z niego placuszek, na środku ułożyłam ser i dwa listki szpinaku i zlepiałam pierogi na "falbankę".
Parowałam pierogi w bambusowym parowarze smarując sita olejem aby się nie przykleiły.
Parowałam każdą partię ok. 10 - 15 minut.
Podałam pierożki z sosem słodko - kwaśnym i marynowanymi muchomorkami rdzawobrązowymi.
Polecam danie gorąco.
Smacznego.
Przepis autorski kuchni wietnamskiej.
"Podróże małe i duże"
Kropelki ze stycznia 2016 |
6 komentarze
Fantastyczne te pierożki :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
Usuńwyglądają smacznie,ciekawa jestem jak smakują
OdpowiedzUsuńSmakują obłędnie ale tego Ci nie poślę, musisz sama spróbować.
UsuńInteresująca wersja pierogów, kusisz mnie aby wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, wypróbuj będzie smacznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.