Zrobiłam i wcale nie zaprzeczam że do kielicha się nadaje natomiast ja używam jej do smarowania chleba bo jest kremowa ale także pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni idealnie wpisuje się w ramy jajecznicy.
Polecam gorąco bo taka słonina jest bardzo aromatyczna i smakowita.
Słonina marynowana po litewsku.
Składniki:
- 1000 g słoniny
- 2 główki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- liście laurowe
Słonina po miesiącu |
Przygotowanie słoniny:
- Słoninę pokroiłam w cieniutkie paseczki.
- Czosnek obrałam, pokroiłam w plasterki, włożyłam do moździerza i utłukłam go dodając sól, jakieś 2 łyżeczki na pewno.
- Każdy pasek słoniny posypałam z obu stron pieprzem i pieprzem cayenne - nie jest bardzo ostre potem.
- Potem każdy plater słoniny natarłam solą i czosnkiem z solą.
- Na koniec skropiłam słoninę oliwą.
- Paski słoniny ułożyłam ściśle w pojemniku, przekładając listkami laurowymi, ugniotłam, zakryłam pojemnik folią spożywczą dość szczelnie, zrobiłam igłą kilka dziurek i wstawiłam do lodówki na miesiąc.
- Słonina jest już dobra po 2 tygodniach ale im dłużej dojrzewa tym jest lepsza.
Słonina po miesiącu |
Przepis Jarosław Haszek
"Podróże małe i duże"
Mleczne łąki |
10 komentarze
Kolejny niezwykły i bardzo ciekawy przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
Usuńkocham słoninę w każdej postaci więc ZROBIĘ na pewno :-) ale szukam przepisu na słoninę suszoną lub dojrzewającą :-)
OdpowiedzUsuńSzukaj, szukaj a marynowana zrób i napisz czy smakowała. Jak znajdziesz na suszoną to podrzuć przepis.
UsuńSpróbujemy!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco.
Usuńzrobie słonine według przepisu mysle ze bedzie smaczna
OdpowiedzUsuńJest pyszna i polecam gorąco. Napisz potem jagna jak smakowało.
UsuńTo bzdura z ta litewska slonina, mieszkalem na Litwie 17 lat w roznych jej regionach i nikt takiego przepisu na slonine nie znal, slonine jedza ale w plasterkach nikt nie marynuje, jeszcze raz bzdura
OdpowiedzUsuńA kto odważny o tej bzdurze mi napisał? Przepis dostałam, na Litwie nie byłam. Nawet jeśli tak nie jedzą to z bzdura nie ma nic wspólnego. Bzdura to brzydkie słowo anonimie. Słonina jest pyszna i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.