Karkówka tak pieczona jest aromatyczna i bardzo soczysta a kremowy sos pomidorowo - miodowy nadaje mięsu charakteru.
Bardzo serdecznie polecam.
Soczysta karkówka duszona w miodzie.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 łyżek płynnego miodu
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 200 ml keczupu
- sól morska
- pieprz
Mięso umyłam, osuszyłam i nacięłam w poprzek na głębokość 1/3 mięsa co 2 cm.
Natarłam mięso majerankiem, oregano, papryką, solą i pieprzem i odstawiłam na 2 - 3 godziny.
Potem obsmażyłam mięso na rozgrzanym oleju po 2 - 3 minuty z każdej strony aby mięso było złote.
Następnie polałam mięso miodem, koncentratem pomidorowym i keczupem.
Chwilę jeszcze smażyłam po czym przełożyłam mięso wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i przykryłam pokrywką.
Piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 minut.
Kilka razy polewałam mięso powstałym sosem pomidorowo - miodowym.
Ostatnie 15 minut po polaniu mięsa piekłam bez przykrycia.
Przed podaniem mięso musi odpocząć 30 minut i można je kroić.
Mięso może być podane do obiadu z pieczonymi ziemniakami albo jako wędlina do chleba.
Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
Przepis dołącza do akcji Małgosi.
"Podróże małe i duże"
"Kotki"- bazie |
7 komentarze
No i to jest dobrze zrobione mięso :) Odrazu widać, że kucharz porządny. Po miesie to najłatwiej poznać :)
OdpowiedzUsuńJak miło, pozdrawiam.
UsuńHummm que maravilha e delicia.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
Powinnam po świętach dbać o linię, a Ty mnie kusisz tak pysznym miąskiem ;)
OdpowiedzUsuńMiąsko jest super i nie utyjesz od niego.
Usuńwspaniałe mięsko poza schabem to mój ulubiony rodzaj mięsa ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam, ja tez uwielbiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.