Ten powstał całkiem przypadkiem a efekt piorunujący.
Sernik jest kremowy, aksamitny, idealny, zapraszam do wypróbowania przepisu.
Lekko słonawy smak ricotty i kremowe mascarpone dają jedyny i niepowtarzalny smak sernikowi.
Pastę orzechową można zastąpić syropem orzechowym.
Taki deser do kawy czy herbaty znakomity.
Sernik z ricottą i mascarpone.
Spód:
- 150 g wafli
- 100 g masła
- 1 łyżeczka pasty orzechowej
- 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżka syropu trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 500 g sera mascarpone
- 250 g sera ricotta
- 125 g cukru trzcinowego
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka pasty orzechowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 duże jaja
- skórka otarta z cytryny
- garść płatków migdałowych
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Najpierw zrobiłam spód.
- Wafle zmieliłam w młynku do kawy ale można je pokruszyć wkładając do torebki foliowej i miażdżąc wałkiem do ciasta.
- Masło rozpuściłam.
- Do pokruszonych wafli dodałam kakao, syrop trzcinowy, cukier puder, pastę orzechową i rozpuszczone masło i wyrobiłam na jednolitą masę.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam całą masę waflową, ugniotłam ją i tortownicę włożyłam do lodówki na 15 minut.
- Sery przełożyłam do miski, dodałam cukier, pastę orzechową, zmielone migdały, mąkę ziemniaczaną, jaja, skórkę cytrynową i zmiksowałam na jednolitą masę.
- Na koniec dodałam płatki migdałowe i przemieszałam łyżką.
- Masę serową przełożyłam na wystudzony spód, wyrównałam wierzch.
- Piekarnik nagrzałam do 180 C i piekłam sernik 45 minut aż sernik zezłocił swoją górę.
- Po upieczeniu sernik studziłam przez 3 godziny, posypałam cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek Krasińskich - Złoty Potok |
2 komentarze
Dorotko pyszny serniczek. Miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńPyszny oj pyszny, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.