Smakiem niewiele różnią się od siebie ale wygląd jest zachwycający.
Marchewki zakupiłam w Fusion Gusto.
Zakupiłam tam także arbuzowe rzodkiewki, lekko pikantne i widowiskowe i stąd mój pomysł na sałatkę.
Zachęcam do zakupu i wypróbowania przepisu.
Sałatka z kolorowych marchwi.
Składniki:
- 1 marchew biała
- 1 marchew żółta
- 1 marchew fioletowa
- 1 marchew czarna
- 2 rzodkiewki arbuzowe
- 100 g sera scamorza - włoski wędzony
- 2 - 4 liście sałaty karbowanej do podania
- 10 cm białej części pora
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 garść liści trybuli
- sól morska
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Marchewki umyłam i każdą osobno ugotowałam w lekko osolonej wodzie.
Czarna i fioletowa bardzo farbują i to dlatego.
Potem marchewki wystudziłam i pokroiłam w plastry.
Rzodkiewki obrałam z twardej skórki i pokroiłam w pół plastry.
Ser pokroiłam w słupki, dymkę wraz ze szczypiorem posiekałam, tak samo jak i trybulę a pora po umyciu i wysuszeniu pokroiłam w plasterki.
Wszystkie pokrojone warzywa umieściłam w misce.
Majonez wymieszałam z jogurtem i sosem sojowym i polałam sałatkę, wymieszałam.
Ułożyłam sałatkę na półmisku na liściach sałaty karbowanej.
Przed podanie schłodziłam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tunezyjskie - prosto z drzewa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.