Trochę zdradzieckie bo dużej pizzy zjem kawałek a takie małe to i dwie wsunę ha ha.
Pyszne i pożywne , jedzmy na zdrowie.
Dodajemy nasze ulubione dodatki i zajadamy, zachęcam do zrobienia.
Lubicie pizzę? to koniecznie zróbcie sobie pizzerinki.
Pizzerinki.
Składniki: ( 4 małe pizze )
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki orkiszowej T 1050
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 260 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- keczup
- gorgonzola
- liście szpinaku baby
- liście trybuli
- suszone oregano
- kiełki kapusty
- pomidor
Najpierw zrobiłam ciasto.
Mąki wymieszałam z cukrem i solą, dodałam pokruszone drożdże, oliwę i wyrabiałam ciasto dolewając wodę.
Ciasto wyrabiałam 10 minut.
Miskę natłuściłam oliwą, włożyłam do niej kulę ciasta i pozostawiłam do wyrastania na godzinę.
Potem ciasto zagniotłam ponownie i podzieliłam na cztery części.
Każdą rozciągnęłam na kształt małej pizzy.
Ciasto posmarowałam keczupem, ułożyłam liście szpinaku, pokrojonego w plastry pomidora, ułożyłam listki trybuli, kiełki kapusty i posypałam suszonym oregano.
Na wierzchu ułożyłam kawałki sera gorgonzola.
Pozostawiłam pizzerinki na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
Podałam z keczupem.
Smacznego.
Przepis autorski kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Kolorowe marchewki i rzodkiewka arbuzowa |
6 komentarze
Lubię takie małe co nieco, w sam raz do zabrania w rękę na spacer ;)
OdpowiedzUsuńJeśli tak lubisz to oczywiście.
UsuńLubię ale muszę zrobić z innej - bezglutenowej mąki. :((
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Bardzo proszę, tez będzie pysznie.
Usuńpizza była u mnie ostatnio na kolację :) uwielbiam.. :) pychotka:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kolację.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.