W ten sposób powstał pyszny i aromatyczny omlet, polecam.
Omlet serowy.
Składniki:
- 4 jaja - białka oddzielić od żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok. 50 g sera typu koryciński
- ok. 50 g sera Lazur ze srebrzystą pleśnią
- garść kiełków z kapusty
- 1 laska kiełbasy Palcówka
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka listków trybuli
- 1 łyżka masła klarowanego
Żółtka oddzieliłam od białek.
Ser koryciński pokroiłam w paseczki.
Posiekałam drobno miętę, a kiełbasę pokroiłam w cieniutkie plasterki.
Białka ubiłam na sztywną pianę i ubijając dodawałam po 1 żółtku.
Teraz dodałam mąkę delikatnie mieszając łopatką, delikatnie posoliłam masę.
Na patelni rozgrzałam masło, wylałam połowę masy, wyłożyłam paski sera typu koryciński, plastry kiełbasy i kiełki
i zalałam resztą masy jajecznej.
Na wierzchu pokruszyłam ser lazur, posypałam listkami trybuli i mięty.
Przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam tak długo aż spód się przypiekł a ser na wierzchu rozpuścił.
Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tunezyjska pomarańcza |
6 komentarze
Cudowny! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńWierzę Ci na słowo,bo wygląda smakowicie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie dziękuję.
Usuńo fajnie wygląda a la pizza jajeczna ;-)
OdpowiedzUsuń------------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE
Dzięki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.