Klopsiki nie dość że dodają urody zupie to sprawiają że zupa jest bardzo pożywna.
Zróbcie sobie taki rarytas a domownicy będą zadowoleni, polecam.
Mnie smakowała ogromnie i chyba zrobię jeszcze raz dziś albo jutro.
Krem z porów z klopsikami.
Składniki:
- 3 duże pory
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 średnie ziemniaki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- świeży tymianek - kilka gałązek
- sól morska
- pieprz
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki startego parmezanu albo pecorino
Klopsiki:
Przepis własny.
- 350 g mielonego mięsa z indyka
- 1/2 małej kajzerki namoczonej w wodzie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól borowikowa
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Do miski włożyłam mięso mielone, dodałam namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę kajzerkę, dodałam wszystkie przyprawy, podsmażoną na maśle drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i wyrobiłam mięso na jednolitą masę.
- Jeśli jest za rzadkie dodać można bułki tartej.
- Z masy zrobiłam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyłam je na złoty kolor na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
- Teraz zupa.
- Białe części porów ale i te jasnozielone umyłam i pokroiłam w plasterki.
- W dużym rondlu rozgrzałam masło klarowane i udusiłam na nim pory.
- Potem dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażyłam i zalałam bulionem.
- Gotowałam 20 minut.
- Potem do zupy dodałam starty parmezan i gotowałam dopóki się nie rozpuścił.
- Doprawiłam do smaku zupę a potem dodałam jeszcze listki tymianku i zmiksowałam zupę na krem.
- Podałam zupę z klopsikami.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hiszpańska gorzka pomarańcza |
2 komentarze
bardzo ciekawa zupa, smak pora i pulpeciki
OdpowiedzUsuń----------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V
Jest wyśmienita, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.