czwartek, 21 kwietnia 2016

Kolorowe placuszki marchwiowe z curry

Dziś przedstawiam Wam placuszki na sposób indyjski.
Są aromatyczne, pachnące curry i  smakują wybornie.
Ja dodałam tutaj curry indyjskie ale dodajcie jakie lubicie najbardziej, wszak wiadomo że curry to mieszanka przypraw.
Podałam placki z chrzanem śmietankowym który tu idealnie pasuje, polecam. 
Marchewki zakupiłam w Fusion Gusto.
Kolorowe placuszki marchwiowe z curry.
                     
                     Składniki:
  • 2 marchewki pomarańczowe
  • 1 marchew biała 
  • 3 marchewki filetowe
  • ok. 10 cm białej części pora
  • 2 jaja
  • 3 pełne łyżki mąki ryżowej 
  • 1 łyżeczka curry indyjskie 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • chrzan śmietankowy do podania
Marchewki obrałam i starłam na tarce o dużych otworach.
Pora wymyłam i posiekałam drobno, dodałam do marchwi.
Wymieszałam warzywa i dodałam do nich jaja, wymieszałam.
Teraz dodałam mąkę, przyprawy i sól, wymieszałam ponownie.
Nakładałam na patelnie porcje masy warzywnej i lekko spłaszczyłam i wyrównałam.
Smażyłam placki na oleju a po usmażeniu osączałam na ręczniku papierowym.
Podałam placki z chrzanem śmietankowym.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Malowane słońcem

4 komentarze

  1. świetny przepis...szukam takich fajnych przepisów bezmięsnych, w ogóle nie byłam świadoma że jest coś takiego jak fioletowa marchew

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie to wygląda tylko u nas nie znajdziemy kolorowych marchewek ;-(

    ------------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2exPe2V

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger