Są aromatyczne, pachnące curry i smakują wybornie.
Ja dodałam tutaj curry indyjskie ale dodajcie jakie lubicie najbardziej, wszak wiadomo że curry to mieszanka przypraw.
Podałam placki z chrzanem śmietankowym który tu idealnie pasuje, polecam.
Marchewki zakupiłam w Fusion Gusto.
Kolorowe placuszki marchwiowe z curry.
Składniki:
- 2 marchewki pomarańczowe
- 1 marchew biała
- 3 marchewki filetowe
- ok. 10 cm białej części pora
- 2 jaja
- 3 pełne łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka curry indyjskie
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- chrzan śmietankowy do podania
Pora wymyłam i posiekałam drobno, dodałam do marchwi.
Wymieszałam warzywa i dodałam do nich jaja, wymieszałam.
Teraz dodałam mąkę, przyprawy i sól, wymieszałam ponownie.
Nakładałam na patelnie porcje masy warzywnej i lekko spłaszczyłam i wyrównałam.
Smażyłam placki na oleju a po usmażeniu osączałam na ręczniku papierowym.
Podałam placki z chrzanem śmietankowym.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Malowane słońcem |
4 komentarze
świetny przepis...szukam takich fajnych przepisów bezmięsnych, w ogóle nie byłam świadoma że jest coś takiego jak fioletowa marchew
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, nawet ze zwykłej marchwi smakują wybornie.
Usuńfajnie to wygląda tylko u nas nie znajdziemy kolorowych marchewek ;-(
OdpowiedzUsuń------------------------------------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V
Polecam wypróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.