Marchewki zakupiłam w Fusion Gusto więc jeśli macie ochotę to zajrzyjcie tam.
Wyglądają nieziemsko, marchewki oczywiście, jedyny problem przy gotowaniu zupy miałam taki że marchew fioletową i czarną musiałam ugotować oddzielnie bo inaczej zupa miałby kolor ciemnofioletowy.
Zupa jest zjawiskowa, pyszna i pożywna, zachęcam do zabawy.
Kolorowa zupa z czterech marchewek.
Składniki:
- 2 marchewki fioletowe
- 1 duża marchew czarna
- 1 marchew biała
- 1 marchew żółta
- 1 gałązka selera naciowego
- 1/4 bulwy niedużego selera
- 10 cm pora
- 1 duży ziemniak
- 1 puszka groszku zielonego
- 2 łyżki ziela kocanki
- 1500 ml bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżka włoskiej mieszanki ziołowo - warzywnej liofilizowanej
Przygotowanie zupy:
- Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki.
- Pora umyłam i pokroiłam w plasterki tak samo jak i łodygę selera naciowego.
- Ziemniak i seler bulwiasty obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
- Marchewki czarną i fioletową włożyłam każdą do oddzielnego garnka, zalałam wodą, posoliłam i gotowałam około 10 minut każdy, odcedziłam.
- Do dużego garnka włożyłam ziemniaki, seler naciowy i bulwiasty, marchewkę białą i żółtą oraz pora, ziele kocanki i zalałam wszystko bulionem.
- Gotowałam warzywa 15 minut, po czym dodałam do garnka groszek razem z zalewą, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, a także liofilizowaną mieszanką ziół, zagotowałam.
- Na talerzu podałam zupę z ugotowaną marchewką czarną i fioletową.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Marcowy zachód słońca |
2 komentarze
jeszcze nie spotkałam się z fioletową marchewką,zupka wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Ewo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.