Inna nazwa to skorzonera - pyszny dawno zapomniany korzonek.
Pod swoją czarną, szorstką skórą, skrywa białe wnętrze oblane lepkim sokiem mlecznym.
Przy obieraniu skorzonery należy zachować szczególne środki ostrożności: zaopatrzyć się w gumowe rękawiczki, zabezpieczyć teren i przygotować miskę z wodą i sokiem z cytryny.
Wężymord puszcza sok mleczny, który jest bardzo lepki, a w dodatku z czasem ciemnieje.
Miskę z wodą i sokiem z cytryny szykujemy, ponieważ obrany wężymord szybko ciemnieje.
Dlatego od razu po obraniu i opłukaniu, należy zanurzyć go w cytrynowej kąpieli.
Dzięki temu zostanie śnieżnobiały.
Wężymord zawiera potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, karoten, wapń oraz witaminy E, B1, B2 i C.
Jedzmy zatem korzonek na zdrowie i dla zdrowia.
Dziś pyszna zupa.
Kartoflanka z wężymordem.
- 600 g ziemniaków
- 250 g korzenia wężymordu + miska z zimną wodą z 1/2 cytryny
- 1 marchew
- 1 nieduża bulwa selera
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1500 ml wody
- 1 szklanka mleka koziego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki, marchew i seler obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Wężymord obrałam w rękawiczkach bo puszcza on bardzo lepki sok, który brudzi wszystko co napotka na drodze.
- Po obraniu i opłukaniu przełożyłam korzeń do miski z wodą i z sokiem z cytryny.
- Potem osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
- W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam ziemniaki, marchew, selera i skorzonerę.
- Chwilę smażyłam a potem zalałam wodą, dodałam liście laurowe i ziele angielskie i gotowałam do momentu aż wszystkie warzywa zmiękły czyli jakieś 15 minut.
- Teraz dodałam do garnka mleko kozie, majeranek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Bluszczyk kurdybanek |
3 komentarze
Niedawno jadłam skorzonerę pierwszy raz i jest naprawdę pyszna, dlatego myślę, że Twoja zupa bardzo by mi smakowała.
OdpowiedzUsuńto interesujace ,ciekawe warzywo.
OdpowiedzUsuńA jakie zdrowe, pyszne do tego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.