Tak podany korzeń lotosu jest słodkawy i przepyszny, polecam gorąco.
Jest to danie kuchni chińskiej i wegetariańskiej.
Karmelizowany korzeń lotosu.
Składniki:
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 główka czosnku
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm korzenia imbiru
- 550 g świeżego korzenia lotosu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka brązowego octu ryżowego
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- papryczka chili
- kiełki słonecznika 2 - 3 łyżki
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- ryż ugotowany na sypko do podania
Korzeń imbiru obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
Całą główkę czosnku przekroiłam w poprzek razem z łupiną.
Ząbki czosnku pokroiłam w cienkie plasterki.
Korzeń lotosu obrałam i pokroiłam w plasterki pół centymetrowe.
Rozgrzałam olej tak aby zaczął dymić i włożyłam główkę czosnku przekrojeniem do dołu i podsmażałam 1 minutę.
Teraz dodałam na patelnię czosnek, imbir, korzeń lotosu i podsmażałam 3 - 4 minuty.
Teraz zasypałam wszystko cukrem i podgrzewałam do momentu aż cukier się skarmelizował.
Teraz dodałam wino ryżowe i smażyłam przez minutę.
Dodałam ocet ryżowy i sos sojowy i smażyłam kolejną minutę albo dwie.
Podałam od razu z ryżem na sypko, posypane posiekanym tymiankiem, paseczkami papryczki chili oraz kiełkami słonecznika.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej Kylie Kwong
"Podróże małe i duże"
Maki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.