poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Karlsbadzkie rogaliki

Pyszne rogaliki na deser mam dla wszystkich.
Szybkie w wykonaniu i nie skomplikowane a smakują wybornie.
Piecze się je bardzo szybko w wysokiej temperaturze i dlatego trzeba pilnować aby się nie spaliły.
I choć wyglądają na bardzo spieczone tak nie jest są pyszne, polecam.
Przepis z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia"
Karlsbadzkie rogaliki.

                     Składniki: 
  • 25 g drożdży
  • 125 g masła
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka węglanu amonu (amoniak)
  • 100 ml cukru
  • 4 żółtka
  • 700-800 ml mąki pszennej
  • jajo do posmarowania
  • płatki migdałowe do posypania
  • ulubiona konfitura - u mnie powidła śliwkowe
W garnuszku rozpuściłam masło, dodałam do niego mleko i podgrzałam do 37 C.
Drożdże pokruszyłam do miseczki i zalałam je mlekiem z masłem, wymieszałam aż się rozpuściły.
Dodałam teraz sól, amoniak, cukier, żółtka i prawie całą mąkę.
Szybko zagniotłam ciasto aż było elastyczne, gładkie i odchodziło od brzegów miski.
Ciasto posypałam warstwą mąki, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 40 minut aż ciasto podwoiło swoją objętość.
Teraz zagniotłam ciasto w misce podsypując mąką tak aby było gładkie i elastyczne.
Podzieliłam ciasto na  3 części i każdą rozwałkowałam na cienki placek.
Placek podzieliłam na 8 części, rożków.

Na każdy rożek nałożyłam powidła i zwijałam je od podstawy ku wierzchołkowi.

Rogaliki ułożyłam na blaszce, na papierze do pieczenia aż podwoją swoją objętość.
Posmarowałam roztrzepanym jajem i posypałam płatkami migdałowymi.
Piekłam rogaliki w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół na środkowej półce przez 8 minut pilnując aby się nie spaliły.
Studziłam rogaliki na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Lato, morze, fale

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger