Zawsze i wszędzie jest pyszny a aromat jabłek, cynamonu i wanilii to połączenie takie że kusi oj kusi.
W taki oto sposób dołączyłam do wydarzenia Ciasto na niedzielę - Jabłecznik.
Taki placek to 40 - 45 minut roboty by potem delektować się przepysznym ciastem, zapraszam zatem na znakomity deser.
Ciasto z patelni.
Składniki: patelnia 24 cm
- 1 - 2 jabłka
- 1/8 szklanki rodzynków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jaja
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 ml - 1 kieliszek brandy
- 2/3 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/5 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
- Z jabłek usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je na kawałki.
- Ja użyłam patelni 24 cm średnicy, można użyć mniejszej wtedy ciasto będzie wyższe.
- Na patelnię wsypałam cukier trzcinowy i doprowadziłam do rozpuszczenia nie mieszając a tylko potrząsając patelnią.
- Jak cukier się rozpuścił włożyłam na patelnię pokrojone jabłka, przykryłam i dusiłam 3 minuty potrząsając patelnią co jakiś czas.
- Potem na patelnię wsypałam rodzynki i cynamon i dusiłam dalej przez ok. 5 minut.
- Masło rozpuściłam i ostudziłam.
- W między czasie jaja ubiłam z cukrem pudrem, dodałam brandy, wanilię, wymieszałam.
- Dodałam teraz przesianą mąkę pszenną i migdałową oraz proszek do pieczenia, wymieszałam, dodałam rozpuszczone masło, ponownie wymieszałam i wylałam na skarmelizowane jabłka.
- Przykryłam patelnię pokrywką i na średnim ogniu piekłam 30 - 35 minut.
- Patyczek wbity w ciasto ma być suchy.
- Teraz trochę zręczności potrzeba bo patelnia gorąca a trzeba nałożyć na nią talerz i odwrócić górą do dołu.
- Jabłecznik z patelni gotowy.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
Jabłeczniki na blogach:
Joanna - Grunt to przepis
Iwona - Gotowanie... to proste!
Edyta - Kuchenne zapiski Edyty
Joanna - Smakołyki Asi
Joanna - Sama słodycz i szczypta chili...
Joanna - Różowa kuchnia
Lidka - zdjęcie na FB
Magdalena - Słodkie okruszki
Marzena - Kulinarna Maniusia
Iwona - Izioni pyszne smaki
Ania - Cafe Amaretto
Dorota - Esmeralda ze smakiem
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Ewa - W mojej kuchni
Beata - Ciasteczkowy Potwór
Ewa - Ewusiowe smaki
"Podróże małe i duże"
Tulipany |
29 komentarze
pomysłowe ;) smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję.
UsuńDorotko super pomysł z tą patelnią , ciasto wygląda przepysznie:) dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńI ja pięknie dziękuje.
UsuńFantastyczny pomysł z tą patelnią :) Jabłecznik wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne "pieczenie" :) ;)
I ja dziękuję Edyto.
UsuńFantastyczne ciasto i jakie proste. Nie potrzebujemy nawet piekarnika. Dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrawda? piekarnik w upalne dni nie wskazany a tu można na patelni, dzięki Dorotko za wypiekanie.
UsuńJejku jakie pyszności, pomysł rewelacyjny :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko, spróbuj upiec, jest pyszny.
UsuńA jednak się skusiłaś, Dorotko :) Bardzo mi się podoba ta odwrócona szarlotka z patelni, dobry wariant szybkiej do wykonania słodkości :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńWiesz jak to jest jak się coś lubi i patrzy na te wszystkie piękne wypieki to ślina cieknie i pieczesz. Potem będę biegała.
UsuńBardzo pomysły i smakowity ten jabłecznik z patelni ;) Dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie Iwona.
UsuńGenialny pomysł na jabłecznik !!! dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko, miło mi było.
UsuńŚwietny sposób na szybkie słodkie małe co nieco ;)
OdpowiedzUsuńI szybki, polecam i dziękuję.
UsuńBardzo pomysłowo i smacznie. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńŚwietny pomysł, idealny gdy piekarnik się popsuje albo jest zajęty :) Ciasto musiało być pyszne. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńO właśnie, bez piekarnika a cudo ciasto i smakowite.
UsuńCiekawy pomysł. Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewo.
UsuńDwa razy czytałam przepis bo nie mogłam uwierzyć :) super pomysł i dziękuję za to pieczenie do następnego :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis Iwonko, jabłecznik jest pyszny i oryginalny.
UsuńCzarodziejka z ciebie Doroto..pyszności czarujesz po raz kolejny..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZgodnie z formułą bloga ha ha Bożenko, dziękuję.
UsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.